Gå direkt till innehåll
Medlemmar i Ateljé Krut under skaparveckan i Hallsberg
Medlemmar i Ateljé Krut under skaparveckan i Hallsberg

Pressmeddelande -

Gigantisk konstinstallation under Nordsken 2018 ställer frågan ”Vem har rätt att kalla sig konstnär?”

Projektet Vem har rätt att kalla sig konstnär? är ett treårigt arvsfondsprojekt som vill lyfta frågan om vilken konst som får synas i det offentliga rummet och om en person med funktionsnedsättning har svårare att bli accepterad som konstnär. Under Nordsken 2018 i Skellefteå ska kreatörer från Hallsberg, Bortkyrka, Ängelholm och Skellefteå mötas för att tillsammans att bygga en 14 meter hög konstinstallation.

Annica Wennerström är chef för Skellefteå kommuns dagliga verksamhet Ateljé Krut, en av deltagarna i projektet Vem har rätt att kalla sig konstnär?:

– För bara några år sedan fanns det ingen självklart plats i samhället utanför institutionerna för människor med funktionsvariationer. Idag har vi sett banbrytande verksamheter som teatern i ”Glada Hudik” och nu senast ”Lerins Lärlingar” ta plats och bryta mark. Samhällssynen håller på att luckras upp och vi förstår att vi alla är människor. Genom att synas i ett så etablerat sammanhang som Nordsken hoppas vi kunna sätta ljus på och komma närmare svaret på frågan ”Vem har rätt att kalla sig konstnär?”

Projektets deltagare, från fyra städer i Sverige, ska alltså tillsammans uppföra en gigantisk 14 m hög konstinstallation, vars syfte är att ifrågasätta och närma sig svaret på frågan om vem som har rätt att kalla sig konstnär? Deltagarna kommer också att visa upp konst från sina respektive verksamheter i Hallsberg, Bortkyrka, Ängelholm och Skellefteå.

– Vi är glada att kunna välkomna ”Skaparveckan” till Nordsken 2018, det känns viktigt att skapa en mötesplats där alla ryms, säger Johan Linder, projektledare för Nordsken.

Om projektet Vem har rätt att kalla sig konstnär?
Projektet Vem har rätt att kalla sig konstnär? är ett treårigt arvsfondsprojekt som vill lyfta frågan om vilken konst som får synas i det offentliga rummet och om en person med funktionsnedsättning har svårare att bli accepterad som konstnär. Projektet initierades av Jenny Gulstad från Hallsberg, som själv har Aspergers och hoppade av konstskolan, då hon inte klarade av de sociala delarna av skolgången.

Aktörer i projektet är Arvsfonden, Kulturrummet Aniara, Stiftelsen Activa och ABF. I Skellefteå representeras deltagandet av dagliga verksamheten Ateljé Krut och ABF Skellefteå.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden