Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ghana nästa för ivriga byggungdomar från Skellefteå

Eleverna på Byggprogrammets årskurs 3 är nu i sluttampen på sitt projekt Egen framtid- A future of your own som startade hösten 2007.
  Under drygt ett år har eleverna planerat, marknadsfört och arbetat för att samla in pengar till projektet i Ghana. De har byggt, huggit ved, sålt plastpåsar och mycket annat.
   I mars 2009 åker eleverna från Kaplanskolan till Ghana för att i orten Anfoega bygga en yrkesskola för flickor.

  - Det här har varit ett nytt sätt att jobba och lära sig på, säger byggeleven Fredrik Andersson. Vi har inte bara suttit och läst i böcker utan vi har lärt oss många andra saker till exempel att göra en hemsida, broschyrer och vi har varit ute på olika mässor och möten för att prata om projektet.
  I dag finns det en liten skolbyggnad som ska byggas ut och byggas om. Med den nya utbyggnaden omfattar bygget drygt 200 kvadratmeter. Grunden som behövs för utbyggnaden är redan klar när eleverna och deras lärare kommer till Anfoega. Skolan får efter ombyggnationen två till klassrum, toaletter, förråd och rum för läraren.
  - Det känns bra att vi gör något som påverkar deras framtid positivt, säger Fredrik Andersson.
  - Det har varit ett tufft jobb, men när vi kommer dit känns det bara spännande och roligt, säger målerieleven Josefin Johansson entusiastiskt.
Både skola och byggjobb i Afrika
  Eleverna och lärarna ska bo på ett vandrarhem i närheten av skolan senior High School i Anfoega. Eleverna ska inte bara bygga yrkesskolan utan också samarbeta och utbyta erfarenheter med de afrikanska eleverna.
   Byggeleverna ska turas om i grupper att vara på bygget och i skolan under de tre veckor de stannar i Ghana.
Henning Mankell sponsrar
  En av sponsorerna är författaren Henning Mankell. Han har skänkt klassuppsättningar av en av hans böcker som beskriver Afrika. Alla elever har läst den och ska sedan diskutera om bilderna stämmer.
  Eleverna på Kaplan har också gjort ett filmmanus och ska filma och visa upp Sverige och Skellefteå. De ska visa naturen, statsskick och fritidsvanor, där hockey och snöskoter förstås ingår.
  - De här eleverna visade tidigt att de var duktiga och kunde ta ansvar, säger Anna-Karin Sundqvist en av elevernas lärare som följer med till Ghana. Vi lärare var dit 2007 för att rekognosera, och nu känns det overkligt att vi alla ska åka dit. Vi ser fram emot denna resa och det blir både spännande och roligt!

Kontakta:
Anna-Karin Sundqvist, 0910-736625 eller 070-3701273
anna-karin.sundqvist@skola.skelleftea.se

www.kaplanskolan.se (under Elevarbeten finns Ghana)

www.skelleftea.se här hittar du Skellefteå kommuns hemsida

Länken nedan tar dig till Tidningen Skellefteå som Skellefteå kommun skickar ut fyra gånger/år
http://www.skelleftea.se/default.asp?id=3644&ptid=&refid=7271

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden