Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fredagsmys med forskare på Campus Skellefteå!

Fredagsmys med forskare på Campus Skellefteå! Den 23 september firas ForskarFredag på 28 orter i Sverige – och samtidigt i 32 länder runt om i Europa. Gratis och öppet för alla.

På Campus Skellefteå erbjuds sex parallella föreläsningar, forskarcafé, forskarbio och ett 15-tal monteraktiviteter, experimentlådor, prova voltbil och fylleglasögon, prova Tai Chi, som visar positiva resultat på personer 70 år och äldre med kronisk hjärtsvikt. Succén från i fjol, CSI – leta mördare med hjälp av biologiska spår återkommer, lär om hur man bygger skräck, vad händer med populärkulturens vampyrer. Hur fungerar robotar och vad kan dom vara till för nytta. Se studenternas showreel och möt studenterna som gick vidare och startade eget. Med andra ord – inget du vill missa!

 – I år satsar vi på en ForskarFredag för en publik från 6-100 år i samarbete med Frikväll då största målgruppen, skoleleverna från fsk. klass till och med åk 9 är lediga från skolan just denna dag. Förra året deltog 875 personer och stor del av dessa var skolklasser. Nu är utmaningen förutom att hålla hög kunskapsnivå, att även erbjuda ett program som lockar barn- och ungdomar att komma på sin lediga tid, säger Torunn Törnblom, projektledare för Forskarfredag Skellefteå.

Skattjakt med hjälp av ny app

I samband med ForskarFredag så släpps Campus Skellefteå Appen som ska göra det lättare att hitta rätt på Campus. Frostware, företaget bestående av före detta Ltu-studenter finns på plats och berättar hur de jobbar.

 –   Att hitta rätt på Campus kan vara lite krångligt, det här är tänkt att underlätta för våra besökare och nu släpper vi en variant som är anpassad för android och inom kort släpper vi den som är anpassad för Iphone. Nu ska det testas i form av en skattjakt och skatten – ett presentkort på Expert på 1000 kr borde locka en del utmanare, hoppas Torunn Törnblom, projektledare ForskarFredag.

EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september till Researchers’ Night som firas över hela Europa. I Sverige kallas dagen ForskarFredag. I år blir det evenemang i Falköping, Flemingsberg, på ett tiotal orter i Kalmar och Kronobergs län, liksom i Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.

Arrangörer är universitet, högskolor, science centers, regioner och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. ForskarFredag samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Program, pressbilder och mer information finns på www.forskarfredag.se

Vid frågor kontakta: Torunn Törnblom, projektledare ForskarFredag SKELLEFTEÅ,  tel: 070-860 26 25, torunn.tornblom@skelleftea.se
Lotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige 070-255 38 91, lotta@v-a.se

Vetenskap & Allmänhet, VA, vill främja dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning som engagerar. VA utvecklar också ny kunskap om relationerna forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Campusutveckling/Tillväxt Skellefteå/Skellefteå kommun arrangerar i samarbete med representanter från Umeå universitet och Luleå tekniska universitet.

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden