Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Första spadtaget för kulturhuset närmar sig

Torsdagen den 4 oktober godkände Skellefteå industrihus och nämnden för support och lokaler investeringskalkylen för kulturhus-projektet. Det innebär att projektet närmar sig byggstart.

Det är i egenskap av byggherrar för kulturhuset respektive hotelldelen som Skellefteå kommun och Skellefteå industrihus ska godkänna investeringskalkylen innan projektet lämnar projekteringsfas för att övergå i byggfas.

Avtal skrivs med aktörer
På torsdagsförmiddagen godkände nämnden för support och lokaler och styrelsen för Skellefteå industrihus investeringskalkylen under förutsättning att hyresavtal tecknas enligt plan med hotelloperatören som ska driva hotellet (Elite Hotels Sweden).

Nästa steg är att skriva slutgiltiga avtal med entreprenören som ska bygga huset (HENT Sverige AB) och fastighetsägaren som ska köpa hela fastigheten inklusive hotelldelen (Samhällsbyggnadsbolaget i Sverige AB).

Första spadtag och invigning
Målsättningen är att börja bygga kulturhuset inom några veckor, och att kulturhuset ska vara klart för inflytt våren 2021.

Media och allmänhet får en inbjudan till ett första officiellt spadtag när datum är bestämt.

Ämnen

Regioner


Fakta om kulturhus-projektet:

  • Projektet startade 2012 med delutredningar och invånardialoger. Dialogerna, som ligger till grund för beslut, handlade bland annat om var det nya kulturhuset ska byggas och vad kulturhuset ska innehålla.
  • I juni 2015 beslutade kommunfullmäktige i Skellefteå kommun att bygga ett kulturhus.
  • Kulturhusets gestaltning bestämdes genom en internationell arkitekttävling i juni 2016 där White Arkitekter vann med sitt bidrag ”Sida vid sida” med en tydlig prägel av trämaterial i stomme och fasad. Det vinnande förslaget ligger till grund för projektering och byggande av kulturhus och hotell.
  • Den beslutade budgeten är 600 miljoner kronor för kulturhuset och 450 miljoner kronor för hotellet.
  • Västerbottensteatern, Stadsbiblioteket, Skellefteå konsthall och Museum Anna Nordlander (MAN) ska ha permanent verksamhet i huset. Utöver de fyra kärnverksamheterna kommer olika typer av gästspel och uppvisningar berika huset.
  • Mer information finns på www.skelleftea.se/kulturhus

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden