Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Försämrat betyg på skolmat kräver engagemang

En nyligen genomförd enkätundersökning visar att eleverna i Skellefteås grundskolor är mindre nöjda med skolmaten jämfört med tidigare år. Detta trots stora satsningar från kommunens Måltidsavdelning under de senaste två åren. Nu vill Måltidsavdelningen engagera eleverna i matfrågan, bland annat för att få fram svar på vad som kan förbättras.

Benita Ellström, kokerska på Ersmarksskolan, är förvånad över enkätens resultat.
– Det här stämmer inte med det intryck jag får av eleverna. Under mina fem år på skolbespisningen tycker jag att eleverna blivit nöjdare. De är jätteduktiga på att berätta vad de tycker, och nästan alltid är det positivt. Engagemanget är dock viktigt, jag har till exempel låtit dem betygsätta olika sallader här under en period och det blev succé. Dialogen med eleverna gör att vi blir bättre.

I den enkät som elever i årskurs 5 och 8 har besvarat har maten fått ett betyg strax över medel, men det är försämringen jämfört med tidigare års undersökningar som bekymrar mest. Kommunens Måltidsavdelning vill nu göra eleverna mer delaktiga i frågan om skolmaten. Dels för att komma fram till ytterligare förbättringsmöjligheter, men också för att skapa kunskap om hur maten blir till och vad den innehåller.

– Det finns utan tvekan saker vi kan förbättra med både mat och matsalar, men jag tror också att det är viktigt med information och ökad delaktighet för att förändra förutfattade meningar som gäller skolmaten. Vi planerar just nu en kampanj som kommer att lanseras inom kort och vara starten på vår förbättrade elevdialog, säger Peter Lundmark, måltidschef på kommunen.

Kokerskan Susanne Lindgren på skolrestaurangen i Ursviksskolan tycker inte heller att enkätresultatet stämmer med det hon hör och upplever från elevhåll. Hon tror att betyget till stor del kan handla om attityder och vad man jämför med.
– Vi kan inte vara en 5-stjärnig restaurang, och av bland annat hälsoskäl kan vi inte heller servera hamburgare och pizza varje dag. Skolmaten har på några år blivit mycket bättre, både vad gäller tillagning och innehåll, och det hör vi även från eleverna. Men jag tror absolut att det är bra med mer engagemang, det märker vi ju själva att det ger effekt när vi i serveringen försöker lyfta och marknadsföra maten genom att prata med eleverna.

 

För ytterligare information
Peter Lundmark måltidschef Skellefteå kommun
peter.lundmark@skelleftea.se
0910-71 25 75

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden