Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

” Förr såg jag maten – nu ser jag bara plasten ”

Det är en av insikterna från ett hushåll som är med i Minimeringsmästarna och tävlar för Skellefteå kommun under ett år. I kommunen har det valts ut fem hushåll som har gjort sin första vägning av hushållets avfall och nu tar sig an utmaningar under första temat ”Hållbar konsumtion”. Klarar deltagarna en hel månads köpstopp i juletid?

De fem hushåll som valts ut i Skellefteå kommun har redan haft två träffar och är i full gång med utmaningar utifrån första temat. Sin resa och reflektioner de gör delas på social media för att inspirera andra och låta sig själva inspireras av övriga deltagare. Under första temat finns tre utmaningar de kan genomföra: Köpfri månad, ge bort en secondhand present, samt inventera engångsprodukter hemma. För varje utfört uppdrag delas poäng ut.

Hushållen har till en början vägt sitt avfall under två veckors tid. Något som de kommer att göra två gånger till under året. Det har gett många insikter och väckt frågor. Hur kan det komma sig att det blir så mycket avfall och vad kan man göra åt det.

- Jamen räck upp handen ni som inte har klimatångest. Vi håller på att tömma vårt förråd inför flytt nästa år och inser vilket slit och släng-beteende vi har, säger Åsa som tillhör familjen Lindgren Bergmark och är ett av deltagande hushållen i Minimeringsmästarna i Skellefteå”.

Under året genomförs fem tematräffar och varje tema har sina egna utmaningar. På träffarna diskuteras temat som varit och hur det har gått. Kommande tema gås igenom och det blir en inspirationsföreläsning. Målet är att ge nya kunskaper och insikter som i slutändan ska leda till att de har minskat sitt avfall och hitta nya väger för att leva hållbart. Hela projektet fokuserar på vilka möjligheter som finns med en hållbar livsstil, snarare än vad man inte får göra.
Det ska kännas roligt och enkelt att minska på sitt avfall, hitta sin nöjdpunkt.

Träffa våra hushåll och/eller följ dom på social media
På vår webbsida kan du se bilder på de fem hushåll som är med i Skellefteå. Där hittar du också deras användarnamn på social media, www.skelleftea.se/minimeringsmästarna och du kan läsa mer om tävlingen.
Vill du träffa våra hushåll är du välkommen att vara med på någon av våra träffar. Den 7 december har vi en extra träff och fokuserar på energi. Det är ingenting som ingår i den nationella tävlingen utan är något vi här i Skellefteå vill bjuda våra hushåll på då vi har kompetensen i projektgruppen.

Vill du kontakta någon av hushållen för en intervju eller få datum för alla tematräffar kan du kontakta Katarina Bergsten på Avfall. Minimeringsmästarna drivs nationellt av Göteborgsregionen med stöd från Avfall Sverige. I Skellefteå drivs tävlingen av kommunens avdelning för Avfall i samarbete med Energi och klimatrådgivningen.

För mer information:
Agneta Lantto Forsgren 
Verksamhetschef avfall 
agneta.lanttoforsgren@skelleftea.se
 073-076 41 57, 0910-73 78 70 

Katarina Bergsten
Vatten- och avfallsrådgivare, Avfall
katarina.bergsten@skelleftea.se
070-563 78 25

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden