Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Företagsklimatet utvecklas åt rätt håll i Skellefteå

Företagsklimatet har blivit bättre i Skellefteå kommun under de senaste fem åren. Det menar 55 procent av företagarna som svarat på Svenskt Näringslivs årliga mätning bland Sveriges kommuner. Endast 5 procent anser att företagsklimatet försämrats. Trots detta befinner sig genomsnittsbetyget på samma nivå som 2019, där Skellefteås sammanfattade omdöme på 3.24 hamnar strax under riksgenomsnittet.

– Det finns en stark framtidstro i Skellefteå och vi delar den bilden. Vi är redo att ta stora kliv framåt och är beredda på att det kommer att kräva mycket. Inte minst av oss som kommun, där vi vill fortsätta utveckla samarbetet med näringslivet, säger Kristina Sundin Jonsson, Kommundirektör i Skellefteå kommun.

När det handlar om synen på utvecklingen de senaste fem åren särskiljer sig Skellefteå positivt i en nationell jämförelse. För varje svarande företagare som tycker att utvecklingen går åt fel håll så finns elva som tycker att den går åt rätt håll. I Sverige som helhet är motsvarande förhållande en negativ och två positiva.

Bland områden som svarande företagare främst vill att kommunen ska prioritera att utveckla nämndes ”utvecklad lokal infrastruktur” oftast, följt av fler bostäder och bättre förståelse för företagande och dialog med beslutsfattare och kommun.

– Det här är en av flera mätningar vi följer. När det handlar om myndighetsutövningen har vi också fått värdefulla kunskaper från SKR:s mätning Insikt som riktar sig till dem som haft ärenden hos Skellefteå kommun under det senaste året. Där presterar vi bra när det handlar om bemötande, kompetens och rättssäkerhet. Där efterfrågades främst bättre information, tillgänglighet och effektivitet. Vi kommer att titta på resultaten tillsammans och sedan ha det med oss i vårt förbättringsarbete, säger Anja Palm, biträdande näringslivschef på Skellefteå kommun.

Ett noterbart resultat från mätningen är att 48 procent av svarande företagare i Skellefteå anser att kommunen i mycket eller ganska hög utsträckning tränger undan privat näringsverksamhet. Detta är en andel som är tre gånger högre än snittet i Sverige.

Andra noterbara resultat från mätningen visar att 88 % aldrig övervägt att flytta företaget till en kommun med bättre företagsklimat.

Om mätningen. Demoskop genomför mätningen på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Svar samlades in under januari – mars och 218 företag i Skellefteå med minst en anställd besvarade enkäten. Svarsfrekvensen var 59 procent.

För mer information

Anja Palm, biträdande näringslivschef Skellefteå kommun
070-3113583
anja.palm@skelleftea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden