Pressmeddelande -
Förbättrad tillgänglighet till utflyktsmålet Gåsören
Besöksmålet Gåsören har gjorts mer tillgängligt. Bland annat har brygga, landgång, spångning, toalett och turbåt anpassats för personer med funktionsnedsättning. Nu har Gåsörens tillgänglighet testats av en referensgrupp för att se om det som gjorts fungerar.
Gåsören, ett stenkast utanför Skelleftehamn, har varit en viktig kugge för Skellefteås sjöfart. Dess fyrar och öns lotsar har lett sjöfarare rätt sedan i slutet av 1800-talet. Idag är lotsverksamheten nedlagd men Gåsören har utvecklats till ett besöksmål väl värt att besöka.
Bottenvikens skärgård kommunsamverkan och Skellefteå kommun har tillsammans med Kryssarklubbens Bottenvikskrets byggt bred spångning, ordnat en stadig brygga och ett rymligt torrdass. Syftet är att ge fler möjlighet att njuta av skärgårdsliv. Turbåten kan nu ta ombord rullstolar med lite assistans och bryggorna har anpassats. Rullstolsanvändare och de som använder rollator kan nu ta sig fram på delar av ön. En ny anpassad torrtoalett har byggts. För att bli fullt användbar krävs några mindre insatser. Öns intressanta historia och natur lyfts fram i ett antal informationsskyltar på olika platser.
För att testa om det som gjorts fungerar anordnades en utflykt ut till Gåsören i slutet av juni. Deltog gjorde bland andra personer från Skellefteå kommuns referensgrupp för tillgängligt friluftsliv. Testet startade redan i Kurjoviken där Nordisk sjötaxis turbåt numera har plats för två rullstolar.
Väl ute på ön välkomnades gruppen av Tommy Lindmark från Kryssarklubben. Han berättade om Gåsörens historia medan turen gick längs spångningen fram till det gamla lotshuset och de båda fyrarna. Isak Rådahl, förste vice ordförande i Fritidsnämnden, fick äran att inviga Gåsörens uppgraderade tillgänglighet.
- Det är verkligen fint att se jobbet och engagemanget som gjorts för att göra Gåsören mer tillgängligt för personer med funktionsnedsättning, säger Christina Nyberg, tillgänglighetsrådgivare Skellefteå kommun.
Ethel Hedström, som är synskadad, var positivt överraskad över insatserna.
- Avåkningsskyddet på ramperna gör att det är lätt att orientera sig i området. Med en bra balans och ledsagare fungerar det även att gå naturstigen. Ojämn mark är en upplevelse och det är härligt att få känna in skogsmiljön! Möjligtvis skulle det finnas ytterligare en brädas bredd på spången, säger Ethel Hedström.
Kryssarklubben och Skellefteå kommun fick med sig några punkter från referensgruppen att förbättra men helheten fick godkänt.
Insatserna har finansierats av Skellefteå kommun, Bottenvikens skärgård kommunsamverkan samt med statligt stöd från LONA, Lokala Naturvårdssatsningen.
För mer information:
Ulrika Rönnlund, friluftssamordnare Skellefteå kommun, 070-604 53 14
Foto: Tommy Lindmark
Ämnen
Regioner
Skellefteå kommun
Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.