Gå direkt till innehåll
Fler och fler äldre hittar till gymmen

Pressmeddelande -

Fler och fler äldre hittar till gymmen

På Eddahallen i Skellefteå är det många äldre som har gjort det här med träning på gym till en innegrej.

- Många vågar sig hit. Det har blivit lite av den gamla syjuntan, helt enkelt en social bit. Dessutom är det fler och fler som inser hur viktigt det är att röra på sig för att hålla igång systemet så att det inte rostar ihop, säger Marie Andersson Dittrich, personlig tränare på Eddahallen.

Tillsammans med Anette Wrahme håller Marie Andersson Dittrich i flera grupper av äldre personer som tränar kontinuerligt.

- Från 40 år och uppåt går det utför. Därför handlar det om att förebygga i tid och kondition är en färskvara. Dessutom förtvinar musklerna fortare om man inte tränar. Det här är bevisat i ett antal studier. Ta bara tåhävningar som exempel. De pumpar igång blodet och minskar risken för stroke, berättar Maria Andersson Dittrich.

Förebygger olyckor

Karin Våglund, hälsoutvecklare vid Skellefteå kommun som träffar många äldre människor påtalar också hur viktigt det är att röra på sig.

- Vi har många som faller och gör sig illa. Det här är ett sätt att förebygga dessa olyckor. Vi vill också att alla åldrar ska känna sig välkomna till badhusen. Det här är ett led i arbetet med Världens bästa hälsa 2020.

Aldrig för sent att börja

Båda två är överens om att det är bra att röra på sig oavsett ålder.

- Vi vet att det är aldrig för sent att börja träna. Fysisk aktivitet förbättrar hälsan på många områden. Det gäller bara att man känner ett syfte, en mening. Självklart tar allting lite längre tid när man blir äldre men det gäller att ha tålamod. Och det är alltid för tidigt att börja sluta.

Föreläsning i ämnet

Ett led i detta är Marie Andersson Dittrichs föreläsning om fysisk aktivitet i samband med åldrande som hålls i Eddahallens konferensrum klockan 18.00-20.00 imorgon onsdag.

- Budskapet är att känna sig peppad att träna. Det går alltid att ändra livsstil.

 

Vill du ha ytterligare information kontakta gärna:

Marie Andersson Dittrich, personlig tränare, Skellefteå kommun

070-257 02 51

Karin Våglund, hälsoutvecklare, Skellefteå kommun

070-51 65 362

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden