Pressmeddelande -
Fiskefesten i Skellefteå startar Sverigeunikt panelsamtal om jämställdhet
I morgon, lördag 21 april, anordnar Skellefteå kommun evenemanget Fiskefesten på Skellefteås Folkpark. Fiskefesten är en mötesplats med det mesta för den fiskeintresserade. Ett av inslagen under dagen är ett panelsamtal om jämställdhet inom sport- och fritidsfiske, där frågor om normer och stereotyper utifrån kön kommer att diskuteras. Något som i sammanhanget är unikt för Sverige.
Vilken bild har vi av den typiske fiskaren och hur påverkar det de normer och den kultur som råder? Fiskar vi olika, bemöts/bedöms vi olika på grund av det kön vi föds med? Hur har det sett ut och hur ser det ut idag?
Dessa är några av de frågor som ska lyftas vid ett panelsamtal under Fiskefesten i Skellefteå 21 april. Medverkar gör bland annat Sandra Lindström från Jämställd Vardag och Thomas Öberg, känd från Sveriges Radio P1:s Natur i Norr. Skellefteå kommuns fiskerikonsulent Tony Söderlund ser med viss spänning fram mot jämställdhetssamtalet under Fiskefesten:
– Fiske är enligt gammal tradition och norm en manlig sysselsättning, men i ett modernt samhälle finns ingen anledning till sådana normer. Vi har en starkt positiv ökning av kvinnliga sport- och fritidsfiskare, men samtidigt är kvinnor kraftigt underrepresenterade i styrelser som berör fiskeförvaltning. Vi kan ha ett strukturellt problem inom sport- och fritidsfisket, och för att få veta säkert och i så fall hantera problemet måste vi sätta ljuset på fakta, upplevelser och frågeställningar.
Tony Söderlund är väl medveten om att jämställdhetsfrågan kan komma att provocera.
– Folk kommer att bli upprörda och hävda att vi försöker skapa ett problem som inte finns. Men så har det låtit inom många branscher i fråga om jämställdhet, och de som säger det är oftast män eller redan priviligierade. Fakta är att betydligt färre kvinnor än män fiskar. Om det är av egen fri vilja är det kanske inget problem, men om orsaken är gammalmodiga strukturer och stereotyper behöver vi förändring.
Fiskefesten arrangeras av Skellefteå kommuns förvaltning kultur och fritid. Kommunen har en policy för likabehandling, jämställdhet och mångfald som är en viktig grund för alla kommunens verksamheter. Att belysa jämställdhet inom sport- och fritidsfisket är därför närmast en självklarhet, men har också mer direkta anledningar.
– Skellefteå är en av flera kommuner i Sverige som jobbar aktivt med att få framför allt fler barn och ungdomar att upptäcka fisket som en rolig och givande fritidssysselsättning. I det arbetet är det självklart att hela tiden jobba för att alla ska känna sig välkomna och inkluderade, sammanfattar Tony Söderlund.