Gå direkt till innehåll
Familjen Classon-Sundin är Skellefteås Minimeringsmästare. Foto: Privat
Familjen Classon-Sundin är Skellefteås Minimeringsmästare. Foto: Privat

Pressmeddelande -

Familj Classon-Sundin är Skellefteås Minimeringsmästare 2022


Under ett år har hushåll över hela Sverige deltagit i Minimeringsmästarna, en tävling i att minska sitt avfall så mycket som möjligt. Söndagen den 16 oktober utsågs vinnarna. I Skellefteå kommun blev detta familjen Classon-Sundin. ”Kan vi, så kan alla!”, säger Madelene och Isak från det vinnande hushållet.

Under ett år har de tävlande i Minimeringsmästarna utmanats i att minska sitt avfall så mycket som möjligt. Under året har hushållen lärt sig om hållbarhet och avfallsminimering genom föreläsningar och workshops. De har också testat sina kunskaper och kreativa förmåga i olika utmaningar. De har delat med sig av sina erfarenheter och kreativa lösningar i sociala medier och intervjuer. Under året har de även inspirerat kollegor, vänner, familj, släkt och bekanta.

Året har varit indelat i fem teman: hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil. Deltagarna har bland annat utmanats i att bjuda på en måltid lagad på rester, anordna klädbytardag, städa utan skadliga kemikalier och att designa om textil.

I perioder har deltagarna även vägt sitt hushållsavfall för att kunna följa förändringen. Tillsammans har hushållen i Sverige minskat sitt avfall med 45 procent och för Skellefteås deltagare handlar det sammantaget om hela 62 procent.

Sverigevinnare blev Emelie Andersson från Örebro som har minskat sitt avfall med 90 procent.

Vinnarna i Skellefteå kommun

I Skellefteå kommun har en lokal vinnare utsetts, vilket blev familj Sundin-Classon. De består av Madelene Sundin, Isak Classon och de tre barnen i hushållet. De har under året minskat sitt avfall med 59 % och inspirerat med inlägg på social media, där de delat med sig av sina erfarenheter på instagramkontot #familjenavfallsminimering.

– Det handlar inte om så mycket mer än att ta ett beslut som gynnar både sig själv, sin familj och planeten. Sen tar man små steg och testar sig fram: shoppar mindre (kanske testar att ha köpstopp), siktar in sig på återbrukat och försöker ta kontroll över matsvinnet, säger Madelene och Isak.

De förklarar att en stor del av förändringen kan genomföras genom att man nöjer sig med det man har.

– Det här handlar mer om ett förhållningssätt – eller en inre resa om man så vill. Om man lyckas identifiera anledningen till att man köper saker är nog chansen större att man inte köper en hel del saker - men också att när man väl gör det, så gör man det av en god anledning. Och den resan är egentligen det häftigaste med Minimeringsmästarna. Vi har blivit friare, avslutar Madelene och Isak.

Vinnaren har bedömts enligt följande kriterier:

  • Deltagande på tematräffar
  • Avklarade utmaningar
  • Hushållets procentuella minskning av avfallsmängden

En kommunkamp har också genomförts där digitala minimeringsmästare kunnat stötta en vald kommun, av de deltagande 50 kommunerna placerade sig Skellefteå kommun på femte plats.


För mer information, kontakta:

Madelene Sundin, vinnande hushåll 070–6038145

Katarina Bergsten, vatten- och avfallsrådgivare Skellefteå kommun mobil: 070-5637825

Göteborgsregionen: Sanna Andersson, sanna.andersson@goteborgsregionen.se


Fakta: Om Minimeringsmästarna

År 2020 gav ett genomsnittligt svenskt upphov till 449 kg hushållsavfall. Målet med Minimeringsmästarna är att deltagarna ska minska sina avfallsmängder avsevärt genom inspiration och kunskap. På lång sikt är målet att inspirera andra hushåll och verksamheter inom regionen och övriga Sverige att minska de totala avfallsmängderna.

Minimeringsmästarna koordineras av Göteborgsregionens kommunalförbund med stöd från Avfall Sverige. Detta är den tredje omgången av projektet som genomfördes första gången 2015. I Minimeringsmästarna 2015 lyckades hushållen halvera sina avfallsmängder. Till skillnad från de tidigare omgångarna deltar nu hushåll från hela Sverige.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden