Pressmeddelande -
Fallskadorna har minskat i Skellefteå kommun – nu i nivå med rikssnittet
I många år har antalet fallskador bland äldre personer i Skellefteå kommun varit bland de högsta i Sverige, men flera års hårt arbete och engagemang har gett effekt. För första gången ligger kommunen nu i nivå med rikssnittet.
Mellan 2013 och 2021 har fallolyckorna bland äldre i Skellefteå kommun som kräver vård på sjukhus mer än 24 timmar minskat med en fjärdedel, från 560 till 420. Förra året drabbades 2,36 procent av den äldre befolkningen. Rikssnittet låg på 2,37 procent 2020. Rikets siffror för 2021 har inte släppts ännu, men trenden sedan flera år tillbaka är att rikets siffror fortsätter att ligga på ungefär samma nivå.
- Det var verkligen häftigt att få se det med tanke på att vi började på så dåliga siffror. Engagemanget hos alla som jobbar med det här har varit en av framgångsfaktorerna. Men vi har fortfarande långt kvar att gå. Det här arbetet måste pågå länge, säger Kristina Nordmark, enhetschef vård och omsorgsavdelningen, som ingår i Fall int-gruppen.
Fall int-gruppen jobbar förebyggande mot fallskador och är ett samarbete mellan Skellefteå kommun och Region Västerbotten. Kampanjen Fall int startade länsövergripande 2013 och 2015 började man arbeta mer intensivt med frågan i Skellefteå.
När Fall int-gruppen började sitt arbete i Skellefteå kunde de inte hitta en enskild förklaring till varför det såg ut som det gjorde. De valde därför att titta på flera olika aspekter av de äldres liv och satsade brett.
- Vi har bland annat jobbat med träning och balans. Till exempel är det snarare balansen och styrkan i lårmusklerna som gör att man står kvar på benen när man halkar än det faktum att man har broddar. Det säger evidensbaserad forskning, som vi alltid utgår ifrån, säger Kristina Nordmark.
Gruppen har också varit med och sett över utemiljön på vård- och omsorgsboenden och märkt att det har lett till ett uppsving i rörelsen bland de äldre.
Folkhälsostrateg Lina Tjärnström, som ingår i gruppen, säger att kostens betydelse också varit viktig.
- Fokus har varit på att nattfastan inte ska bli så lång för personer på vård- och omsorgsboenden och för personer med hemtjänst. Man kanske äter väldigt lite och så går det lång tid mellan måltiderna. När man då ställer sig upp kan man bli yr och ramla, säger hon.
I arbetet upptäckte Fall int-gruppen också att äldre personer i Skellefteå i högre utsträckning fick sömnmedel och neuroleptika utskrivet jämfört med övriga riket.
- Båda sorterna kan leda till att man blir yr och tappar balansen. Idag följs det på ett bra sätt av vården så att en person inte står på medicinerna för länge eller med fel dosering, säger Kristina Nordmark.
Representanter från akutmottagningen i Skellefteå är också med i gruppen och de samarbetar bland annat med Burträsk hälsocentral.
- Vi har tagit fram en checklista att använda oss av när det kommer in en äldre person som har fallit och ska ta sig hem, för att det ska ske säkert. I arbetet med säker hemgång skickas också ett meddelande till hälsocentralen i Burträsk så att de får vetskap om situationen och kan jobba förebyggande med den personen i hemmet, säger Karin Paulander, avdelningschef vid akuten, och fortsätter:
- Tanken är att fler hälsocentraler ska vara med sen. Fallskador kan potentiellt vara livsfarliga för patienterna och kostsamma för både dem och samhället och det vill vi undvika.
För mer information, kontakta:
Kristina Nordmark, enhetschef Vård och omsorg: 072-201 84 32
Lina Tjärnström, folkhälsostrateg: 070-296 11 98