Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Extern utredning visar brister i Solkraft Östs verksamhet

En extern utredning, genomförd av konsultföretaget Qualitarium, visar på brister när det gäller organisation, styrning och ledning samt arbetsmiljö inom Solkraft Östs verksamhet.

- Vi välkomnar utredningen och kommer nu att gå igenom den grundligt och noggrant studera de slutsatser som dras. Vi tar nu fram åtgärder som socialnämnden ska ta ställning till och besluta om, säger Katarzyna Wikström, förvaltningschef på socialkontoret och tillägger

- Vi har redan börjat arbetet med att säkerställa så att individerna i verksamheten verkligen får det stöd och den handledning de har rätt till. Vi ser också över rutinerna för det dagliga arbetet, att arbetsmiljöföreskrifterna följs och att avtal, inköp och tjänster följer gällande riktlinjer.

Utredningen visar att mål och syfte med Solkraft Östs verksamhet behöver definieras och tydliggöras. Även organisationsstrukturen behöver ses över för att skapa bättre förutsättningar för en kvalitativ styrning och ledning av verksamheten. Utredningen pekar också på brister inom de interna kontrollfunktionerna och i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

- Vi behöver ta ett helhetsgrepp på verksamheten och se till att bristerna åtgärdas. Solkraft Öst ska vara ett stöd och en utvecklande möjlighet för individerna i verksamheten. Därför välkomnar vi utredningens resultat och ser dem som en möjlighet att utveckla och förtydliga hela Solkrafts verksamhet, säger Katarzyna Wikström

Det var i december 2021 som det framkom tecken på brister gällande följsamheten kring administrativa rutiner och arbetsmiljöfrågor. En extern utredning har därefter genomförts under januari och februari.

Fakta:
Solkraft är en verksamhet som vänder sig till personer som av olika anledningar står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Solkraft har verksamheter på Degerbyn, Anderstorp, Mullberget och i Skelleftehamn och erbjuder sysselsättning och insatser utifrån deltagarnas egna förutsättningar och förmågor. Solkraft Öst finns i Skelleftehamn.

Kontakt:
Katarzyna Wikström, förvaltningschef socialkontoret
073 09 21 668

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden