Pressmeddelande -
Extern granskning om socialnämndens placeringar av barn är klar
Efter att familjehemsenheten under hösten 2024 upptäckt brister i handläggningen av placeringar av barn beslutade socialnämnden i Skellefteå att beställa en extern granskning. Den granskningen är nu klar och visar att socialnämnden inte fullt ut säkerställt en rättssäker handläggning. Ett ärende har därför lagts till i socialnämndens kommande sammanträde.
– För nämnden är arbetet med placerade barn högst prioriterat. Barn och vårdnadshavare ska känna sig trygga med att socialnämnden har rutiner och arbetssätt som uppfyller lagkraven. Därför har det varit viktigt att låta en extern part titta på våra arbetssätt, och där det finns anledning till förbättring ska det också ske, säger Iosif Karambotis, socialnämndens ordförande.
Han fortsätter:
– Redan på nästa sammanträde kommer nämnden att ta del av rekommendationerna från den externa granskningen. och sedan är det upp till nämnden att besluta om kompletteringar till redan befintlig handlingsplan.
Det var under hösten 2024 som familjehemsenheten vid Individ- och familjeomsorgen hos Skellefteå kommun upptäckte att de inte fått utdraget ur Polisens misstanke- och belastningsregister innan en placering av ett barn genomfördes. Som ett resultat av detta gjordes en anmälan enligt Lex Sarah och i samband med den utredningen framkom fler brister vad gäller handläggningen av placerade barn. Socialnämnden rapporterade händelsen som ett allvarligt missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Efter att nämnden vidtagit åtgärder har IVO valt att avsluta ärendet.
Redan i samband med Lex Sarah-utredningen beslutade socialnämnden om åtgärder på kort och lång sikt samt att beställa en extern granskning. Den samlade bedömningen från den externa granskningen är att socialnämnden inte fullt ut säkerställt en rättssäker handläggning. Brister som pekas ut är bland annat för lite dokumenterad delaktighet från barn och vårdnadshavare. Däremot hittade utredningen inga fler fall där man missat att kontrollera utdrag ur Polisens misstanke- och belastningsregister.
– Det är viktigt att våra medarbetare känner sig trygga och har rätt förutsättningar för att kunna arbeta med detta. Rekommendationerna går i linje med redan framtagna åtgärder vilket vi ser som något positivt då det visar att vårt förbättringsarbete går åt rätt håll, säger Katarzyna Wikström, förvaltningschef vid socialkontoret.
I granskningen framkommer också att socialnämnden bör arbeta för fler godkända jourhem. Socialnämnden har årliga dialoger med befintliga familjehem och har tillsammans med dem tagit fram en plan för prioriterade aktiviteter. Det handlar bland annat om ytterligare resurser till familjehemsenheten. Man ska även fortsätta erbjuda utbildning och forumkvällar för familjehem samt undersöka möjligheten till mer avlastning.
Socialnämnden tar upp rapporten och dess rekommendationer vid sammanträdet den 27 mars.
Sammanfattning av granskningen
Granskningen är tydlig och går i linje med redan framtagna åtgärder. Barn och vårdnadshavares delaktighet är en förutsättning för att göra en bedömning kring barnets bästa och säkerställa en rättssäker placering. Barnets behov, inventering av nätverket inför placering samt matchning till familjehemmets resurser behöver framgå. Vid en tillfällig eller stadigvarig placering kan verksamheten endast nyttja jourhem, familjehem eller nätverkshem som är godkända av nämnden innan placering. Delegationsordningen behöver uppdateras och stödja verksamheten att fatta rätt beslut och av rätt delegat. Även nämndens rutiner behöver ses över och följas upp.
Ämnen
Regioner
Skellefteå kommun
Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.