Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Europeiska beslutsfattare besöker Skellefteå

På temat mod, kreativitet och morgondagens entreprenörer får Skellefteå kommun tio europeiska beslutsfattare på studiebesök.  
De kvinnor och män som besöker Skellefteå kommer från olika länder, men samtliga är beslutsfattare och experter inom utbildningsområdet, näringsliv eller offentlig sektor. 
– Frågorna ska vara av särskilt intresse för hela Europa, och en önskad effekt är att veckans möten ska kunna leda till att det skapas gemensamma utvecklingsprojekt, säger Christina Edman, internationell projektkoordinator, Skellefteå kommun. Vi ska lära oss med, för och av varandra för att bli ännu mycket bättre på att ta tillvara ungas kreativitet och företagsamhet.

Studiebesöket mellan den 21-26 mars i Skellefteå har rubriken ”Cultivating Innovative Minds and Brave Hearts – Fostering Tomorrow’s Entrepreneurs”  och handlar om mod, kreativitet och hur olika aktörer kan arbeta för att dagens unga ska bli kreativa och morgondagens entreprenörer.
Besöken är ett initiativ av Europeiska kommissionen och erbjuder ett forum för beslutsfattare att diskutera och utbyta idéer kring olika teman på en europeisk nivå

Samliga besökare har ett särskilt intresse för entreprenörskap, kreativitet och innovation och har valt att besöka just Skellefteå för att få inspiration till hur olika aktörer kan arbeta för att stimulera till kreativitet och entreprenörskap – i synnerhet i skolan, men också i det omgivande samhället.

Under veckan ingår både föreläsningar  och studiebesök, där olika representanter för Skellefteå kommun berättar hur de arbetar med att stimulera till kreativitet och entreprenörskap. Alltifrån förskola till universitet.
Deltagarna möter även skolornas samarbetspartners från närsamhället samt forskare från Umeå universitet.

Fakta
Under läsåret 2009/2010 är Skellefteå kommun utvald som en av åtta svenska godkända arrangörer av studiebesök, och den enda i norra Sverige.

Arrangemanget i Skellefteå går av stapeln på temat kreativitet och företagsamhet och genomförs inom ramen för studiebesöksprogrammet under EU:s program för Livslångt Lärande.

EU har identifierat åtta nyckelkompetenser som blir särskilt viktiga för varje enskild europeisk medborgare i framtiden. Kreativitet/initiativförmåga och företagaranda är en av dessa grundläggande kompetenser, och därför en fråga för framtidens europeiska skolor  

Målet med studiebesöken är stödja policyutveckling och samarbete på europeisk nivå genom att öka förståelsen hos lokala, regionala och nationella beslutsfattare kring utbildningsfrågor av gemensamt intresse i flera länder.

Studiebesöket ska stimulera till ökat internationellt utbyte och samarbete inom utbildningsområdet mellan de länder som deltar. Samtliga besökare kommer på stipendium från Europeiska kommissionen.

Mer information:
Christina Edman
International Projektkoordinator
European Office, Tillväxt Skellefteå
Skellefteå kommun
Telefon: 0910-58 54 49 eller 0706 -40 54 49
christina.edman@skelleftea.se

Åsa Falk Lundqvist
Föreståndare och lärare vid Forskningscentrum för företagsamt lärande
Institutionen för svenska och samhällsvetenskapliga ämnen
Umeå universitet
Telefon: 090- 786 65 14 eller 070-380 65 14
asa.falk-lundqvist@svshv.umu.se

 

 

 

 

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden