Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Enkelt avhjälpta hinder

Skellefteå kommun har sedan 2005 bedrivit ett projekt för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar. I projektet har det ingått både inventering, information, utbildning och olika konkreta åtgärder.
   – Vi behöver nu fortsätta arbeta med tillgänglighet även om projektet avslutas, säger Christina Nyberg, projektledare, Skellefteå kommun. Det finns mycket kvar att göra innan personer med funktionsnedsättning kan känna full delaktighet i samhället, fortsätter Christina Nyberg.

Alla fastighetsägare som äger publika lokaler har fått information om vilket ansvar de har och vad enklare hinder handlar om. Både fastighetsägare, arkitekter, byggkonsulter med flera har fått erbjudande om utbildningar i tillgänglighet. Ett antal konkreta åtgärder har gjorts för att förbättra tillgängligheten. Skelleftebostäder, SKEBO har satt in 15 stycken dörröppnare och fastighetskontoret har åtgärdat, nyinstallerat eller förbättrat ett tjugotal ramper i skollokaler.

– Vi har lärt oss att tänka på tillgänglighet i vårt vardagliga ”tänk” när vi förändrar i byggnader. Exempelvis vid ombyggnation, renoveringar och nybyggnation, och så fort vi har chans rättar vi till brister, säger Råland Kågström, Nordvestor Fastigheter AB.

Cirka 300 lokaler är inventerade och det finns nu en tillgänglighetsguide på kommunens webb, www.skelleftea.se/tillganglighetsguiden

Mer information:
Christina Nyberg
Projektledare
Skellefteå kommun
Telefon: 0910-73 46 18
christina.nyberg@skelleftea.se

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden