Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

En vecka fri från våld ska uppmuntra oss att bli aktiva åskådare

På måndag inleds kampanjen En vecka fri från våld i Skellefteå. Veckan är årligen återkommande och runt om i landet ordnas en rad aktiviteter för att sätta ljuset på det förebyggande arbetet mot våld. I Skellefteå kommer flertalet olika aktörer att manifestera mot våldet.

- Under En vecka fri från våld lyfter vi att våld går att förebygga och att alla kan vara med och bidra till ett tryggare Skellefteå. Vi vill öka medvetenheten om vad som är våld och om destruktiva normer som behöver förändras – att det börjar med hur vi är och beter oss mot varandra, säger Elenor Nygren, processledare, Ett Skellefteå fritt från våld.

Under kampanjveckan genomförs en rad aktiviteter i Skellefteå. Mediaelever från Anderstorpsgymnasiet anordnar en utställning på Sara kulturhus och Guldstadens kvinnojour håller en ljusmanifestation mot våld. På Medlefors folkhögskola kan man ta del av föreläsningen/föreställningen ”Jag skulle då gå vid första slaget” med efterföljande samtalscafé.

Den 25 november infaller Orange Day – den internationella dagen då man uppmärksammar och manifesterar mot våld mot kvinnor. Såväl i Skellefteå som i resten av världen kommer den orangea färgen att lysa upp både byggnader, platser och människor.

Under kampanjveckan uppmärksammar Skellefteå kommun det förebyggande arbetet mot våld genom filmer och kunskapsmaterial i de digitala kanalerna.

- Våld finns i betydligt fler former än enbart fysiska. Kränkande ord, blickar och att kontrollera en annan människa är också olika former av våld och kan i förlängningen vara inkörsporten till det fysiska våldet. Förhoppningen är att veckan ska leda till ökad kunskap hos fler, att vi blir fler aktiva åskådare som känner igen tecknen och kan ingripa och hjälpa i olika typer av kränkande eller hotfulla situationer, säger Maria Bergström, processledare, Ett Skellefteå fritt från våld.

Dessa manifesterar under En vecka fri från våld i Skellefteå

Vi är många aktörer som manifesterar mot våldet under kampanjveckan i Skellefteå:
(Vi kan dock inte garantera att listan är fullständig.)

 • Skellefteå kommun
 • Media-elever från Anderstorpsgymnasiet
 • Sara Kulturhus
 • Guldstadens kvinnojour- och tjejjour
 • Medlefors folkhögskola
 • Visit Skellefteå
 • Skebo
 • Diös (CK parkeringen)
 • centrumhandlare
 • Länsstyrelsen Västerbotten
 • Region Västerbotten

Kontaktpersoner

Elenor Nygren, processledare i Ett Skellefteå fritt från våld:
073-059 57 21, elenor.nygren@skelleftea.se

Maria Bergström, processledare i Ett Skellefteå fritt från våld:
073-073 84 22, maria.bergstrom@skelleftea.se

Ett Skellefteå fritt från våld - Skellefteå kommun (skelleftea.se)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden