Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ella Nilsson invigde Matfesten i Skelleftå

Matfesten invigdes idag av Ella Nilsson, "den främste ambassadören för det norrländska skafferiet", som programvärden Staffan Ling presenterade henne. Programmet fortsatte sedan med utdelning av matstipendier, en release av lokalt producerad receptbok, föreläsningar, kockdueller och så förstås massor av god mat under fyra matglada dagar.

Korvbandet klipptes
Ella Nilsson har inte minst genom TV gjort sig populär som matprofi l och som en varm förespråkare för norrländsk matkultur. Innan hon officiellt invigde Matfesten, genom att klippa ett bandet bestående av regionalt producerad korv, berättade hon i korta drag sitt livs mathistoria. Intresset för att ta vara på norrlandsskogarnas råvaror hade hon tidigt.

Det började med svamp och militärer:
- Matbanan var tidigt utstakad kan man säga. Min första lön fi ck jag som ung fl icka genom att plocka murklor och sälja till det närbelägna militärköket.

Ella berättade att hon därefter haft glädjen att jobba med norrländsk mat bland annat som TV-kock, på världsutställningen i Sevilla och på Västerbottensveckorna på Grand Hotel Stockholm, vilka snart firar 20-årsjubileum.

- Jag är väldigt stolt att få inviga Matfesten som är en möjlighet att ta vara på lokal matkultur och presentera närproducerade produkter, avslutade Ella och förklarade Matfesten 2008 för öppnad.

Belönade norrländska matambassadörer
Den lokala matkulturen uppmärksammades också när Sparbanksstiftelsens matstipendier delades ut av Lars Karlgren. Årets matstipendiat blev Susanne Jonsson, Umeå, som i fl era olika sammanhang, som i egna böcker och på mässor, lyfter fram det norrländska köket. "En av våra främsta ambassadörer för Norra Sverige och våra norrländska råvaror" som det bland annat heter i juryns motivering. Årets matstipendium till "unga aktörer" tilldelades Jörgen Jonsson, Skellefteå, en av de drivande aktörerna bakom varumärket "Vilda smaker", färdiglagad mat av norrländska råvaror. Diplom, penningssumma och givetvis stor ära blev stipendiaternas belöning.

Matfestens fortsatta program
Under invigningsdagens fortsatta program kommer programvärden Staffan Ling att bland annat presentera professor Stephan Rössner, Karolinska, som föreläser under rubriken "Man kan äta allt - men inte alltid". Det blir också rafflande kockduell mellan musikprofi len Joakim Wallström (assisterad av Henrik Lundmark, Balzac) och fotografen Paulina Holmgren (assisterad av Michael Brinkmann, Tyske Kocken
Catering). Staffan Ling bjuder in Kerstin Johansson och Maria Broman från Medlefors folkhögskola till scenen för ett matprat kring den receptbok som Medlefors släpper till försäljning under Matfesten.

De fyra matfestliga dagarna bjuder sedan på ett dignande buffébord av kulinariska aktiviteter: Kockdueller, matprat, barnens matfest, byamarknad och mycket annat. Viktigast av allt är förstås trivsamt umgänge kring all den goda mat som erbjuds på Nordanåområdet. Måltidsmarknaden, Resturangtältet, Gourmethallen, Vildmarkstältet, Nordanågården och Cafétältet erbjuder massor av matglada upplevelser och underhållning för alla smaker.

Matfesten i Skellefteå genomförs 21-24 augusti 2008 på Nordanåområdet i Skellefteå.

Information: Projektledare Karin Lundkvist, 0910-73 50 34, 070-580 25 37 karin.lundkvist@skelleftea.se

Pressinfo: För pressbilder och mer information gå till www.matfesteniskelleftea.se

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden