Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Egenmakt och meningsfullhet i äldreboenden

Fokusgrupper som metod har testats inom tre äldreboenden med ca tio äldre i varje grupp. Syftet med denna studie var att undersöka om fokusgrupp är en användbar metod för att få insikt i vad som skapar värde för personer som bor på äldreboende. Äldrecentrum i Västerbotten beviljade i mars 2009, 90 000 kr i utvecklingsmedel till Skellefteå kommun för projektet ”Fokus på egenmakt och meningsfullhet vid särskilt boende”.

Vad som skapar värde och ger en meningsfull dag är individuellt och upplevs olika bland annat beroende på fysisk, psykisk och social hälsa. Sådant som viktades högt av fokusgruppdeltagarna var till exempel att få hjälp efter behov och att snabbt få hjälp, att bli sedd och väl bemött av personalen, att uppleva hälsa, att bli serverad god mat och att få komma utomhus.

En metod för fokusgrupp valdes där man tillsammans under fokusgruppsintervjun skapar en kvalitetskarta. Metoden visade sig fungera bra med vissa modifieringar. Tre äldreboenden med olika planlösning och geografisk placering i kommunen valdes ut. Under gruppintervjun på respektive boende, skapade deltagarna med stöd av samtalsledararna, en kvalitetskarta som beskrev vad som ”är viktigt för ett gott liv på äldreboendet”.

För mer information
Gunilla Åström (S), socialnämndens ordförande, 070-3974465
Agneta Hansson (V), vice socialnämndsordförande, 070-6057718
Anette Lindgren (M), ledamot socialnämnden, 070-6591085
Lotta Svärd, socialchef, socialkontoret, 076-133 56 50

Gabriella Hahr, informatör socialkontoret, 070-3220715

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden