Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Digitalt arbetssätt förenklar dialogen mellan ungdomar och politiker.

Ett nytt digitalt arbetssätt gör det enklare för Skellefteås skolelever att lämna förslag till Ungdomsfullmäktige. Det förenklar och förbättrar även dialogen mellan eleverna och Skellefteås politiker och bidrar till att ännu fler elever kan delta i dialogen.

- Syftet med Ungdomsfullmäktige är att öka delaktighet och inflytande hos unga. Men såväl pandemin som distansundervisningen har gjort det svårare för våra ungdomar att ha den vanliga kontakten med politiken. Men genom det här nya digitala arbetssättet, där vi kan både skapa dialog och samla in idéer, kan arbetet fortsätta och även omfatta fler elever än tidigare, säger Jörgen Svedberg, demokratilots på Skellefteå kommun.

    Ungdomsfullmäktigedialogen mellan politiker och elever genomförs årligen fick läggas på is när pandemin slog till. Men med det nya digitala verktyget kan dialogen fortsätta. Verktyget ger alla Skellefteås elever möjlighet att lägga in sina idéer, se och kommentera andras idéer och även titta på korta filmer där politikerna berättar om vilka frågor deras nämnd arbetar med. I slutet av april kommer elever och politiker att träffas digitalt för att diskutera de idéer som kommit in och hur man ska arbeta med dem framåt.

    - Att hålla dialogen och diskussionerna vid liv med Skellefteås unga är väldigt viktigt. Ungdomarna har många intressanta och konstruktiva förslag som vi verkligen vill ta del av och utveckla vidare. Att kunna fortsätta detta viktiga arbete digitalt känns väldigt bra eftersom det dessutom ger ännu fler ungdomar chansen att bidra, säger Fredrik Stenberg, ordförande i för- och grundskolenämnden.

      För mer information:

      Jörgen Svedberg, demokratilots Skellefteå kommun
      070 563 53 35

      Fredrik Stenberg (S), ordförande i för- och grundskolenämnden
      070 587 29 87

      Media är också välkomna att kontakta:

      Marina Lidman, skolfritidsledare

      Hanna Lundmark, elev Lejonströmskolan, hlu0214@student.skelleftea.se,

      Vega Kågström, elev Kågeskolan, vka0713@student.skelleftea.se


      Faktaruta
      I Skellefteå kommuns åtgärdsplan för en bättre arbetsmiljö handlade en del om att ta fram en målbild för organisationen. Resultatet blev målsättningen att ha en kultur som bygger på dialog. Utifrån detta arbetar Skellefteå kommun på olika sätt med att främja dialogen bland såväl medarbetare som invånare och säkerställa att fler röster blir hörda. Ovanstående arbete med att skapa digitala kommunikationsvägar mellan elever och politiker är ett exempel på detta.

      Ämnen

      Regioner

      Kontakter

      Agnetha Boström

      Agnetha Boström

      Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
      Emilie Sjölund

      Emilie Sjölund

      Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

      Skellefteå kommun

      Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

      Skellefteå kommun
      Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
      931 85 Skellefteå
      Sweden