Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Digitalisering med stora möjligheter - men hur klarar vi säkerhet och integritet?

Digitalisering med stora möjligheter - men hur klarar vi säkerhet och integritet?

Den 22 november arrangeras ett event i regi av Digital@ldag i Skellefteå med syftet att lyfta viktiga frågeställningar kring etik, teknik och utveckling ur ett medborgarperspektiv. Digitalisering innebär stora möjligheter för såväl Skellefteå kommun som för den enskilda invånaren. Men det krävs kunskap, eftertanke och diskussion för att hitta en bra balans mellan integritet, säkerhet och utveckling.

-Vi vill att invånarna i Skellefteå ska vara med och bidra i dessa viktiga diskussioner. Det är enormt viktigt att vi alla, såväl kommunen och företagen som invånarna, är med och funderar på hur vi ska skapa en utveckling där invånaren står i centrum och där vi möter deras förväntningar både nu och i framtiden, säger Malin Bergvall, verksamhetsstrateg på avdelningen för kvalitet och förnyelse på Skellefteå kommun.

Eventet i Skellefteå kommer att ta upp tre primära frågeställningar: etisk hackning, vem äger informationen om oss? samt digital teknik i kommunens tjänst där bland annat pilotprojektet med ansiktsigenkänning på Anderstorpsgymnasiet diskuteras.

-Det är ett bra exempel på balansgången mellan säkerhet, integritet och digital utveckling. När det gäller just den nya digitala tekniken ligger lagstiftningen inte alltid i framkant. Men för att skapa praxis måste vi testa och utveckla. Därför är det här en jätteviktig fråga: hur ska vi kunna anpassa lagen till dagens digitala förutsättningar och samtidigt garantera den enskildes integritet, säger Malin Bergvall.

Ett annat utforskande arbete som Skellefteå kommun är involverade i är det Vinnovafinansierade DIHS-projektet (Data för innovationer och hållbar samhällsutveckling). Syftet är att förse invånare, offentlig sektor, akademi och företag med data som ger en mer relevant, intelligent och exakt kunskap om samhället. Dessutom ska arbetet genom labbar skapa förutsättningar för individer och organisationer att utveckla sin kompetens inom artificiell intelligens (AI).

- När de tekniska möjligheterna med AI utforskas, behöver de etiska samtalen ske i samma omfattning beskriver Michael Carlberg Lax, CIO på Skellefteå kommun. Därför ser vi också fram emot goda nätverkande samtal under denna seminariedag kring hur vi som individer delar med oss av vår egna data.

I Skellefteå finns bred lokal kompetens på det digitala området. Malin Bergvall är noga med att poängtera att kommunen inte själva äger frågan om digitaliseringen. Utvecklingen sker snarare i nära samarbete med flera andra parter med olika kompetenser. När det gäller digitaliseringen vill Skellefteå kommun vara en växtplats för både det offentliga och privata, till nytta för invånarna.

-Eventet den 22 november syftar också till att upplysa, motverka digitalt utanförskap och rädslor som kan göra att människor vill ställa sig utanför den digitala utvecklingen. Både Skellefteå kommun och övriga aktörer på området vill bjuda in invånarna till dialog och samtidigt visa hur vi tänker och jobbar och vilka metoder vi jobbar efter i den viktiga digitala utvecklingen, säger Malin Bergvall.

Eventet är en del av Digital@Idag, som arrangerar ett 20-tal events runt om i landet – från Luleå i norr till Malmö i söder. Initiativtagare till Digital@Idag är bland annat IVA.

https://digitalidag.org/

Media hälsas välkomna att besöka detta angelägna arrangemang i Skellefteå.

För mer information:

Malin Bergvall, verksamhetsstrateg Skellefteå kommun

Telefon: 072-571 43 30


Fakta:

Eventet den 22 november är ett samarrangemang mellan Skellefteå kommun, Skellefteå Digital Alliance, Region Västerbotten och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Eventet är en del av Digital@Idags nationella satsning.

När: fredag den 22 november kl. 11.30 – 14.00

Var: The Great Northern, Skellefteå

Läs mer och anmäl dig här: https://www.iva.se/digitalisering-med-stora-mojligheter


I Skellefteå tar vi upp följande frågeställningar:

Etisk hackning. Det talas mycket om hackare som bryter sig in olika system för att störa viktiga samhällsfunktioner. Men hackare anlitas också för att öka säkerheten. Ta chansen att möta en livs levande etisk hackare och ser hur han arbetar.

Vem ska äga och disponera informationen om oss? Alla vi medborgare lämnar information om oss själva till myndigheter. Det är inget nytt. Men nu gör vi det också till privata företag som Google och Facebook som använder individdata som råvara i sin affärsverksamhet. Ska vi verkligen ge bort informationen gratis? På vilka villkor? Är det möjligt att bestämma hur data om oss själva ska användas och av vem?

Digital teknik i kommunens tjänst – var går gränsen? Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå ville använda ansiktsigenkänning för att hålla reda på att de som är i skolan är elever och skolpersonal och inga andra. Men Datainspektionen sa nej. Innebär detta ett stopp för att utnyttja digitaliseringens många möjligheter i skolan och annan kommunal verksamhet?

Under konferensen kommer deltagarna även ges möjlighet att genom nätverkande samtal fördjupa sig i olika etiska frågeställningar som rör hur vi som individer delar med oss av vår egen data.
Dessa organiseras av det Vinnova-finansierade DIHS-projektet (Data för innovationer och hållbar samhällsutveckling) vars syfte är att förse invånare, offentlig sektor, akademi och företag med data som ger en mer relevant, intelligent och exakt kunskap om samhället samt genom labbar skapa förutsättningar för individer och organisationer att utveckla sin AI-kompetens.

Medverkande: Annette Novak, idag direktör för Statens medieråd tidigare chefredaktör på Norran och aktiv i IVAs projekt Digitalisering för ökad konkurrenskraft, Fredrik Heiding, etisk hackare och doktorand Network and Systems Engineering vid KTH och Leif Rehnström, vd på Hello Future som med Skellefteå som bas arbetar med digital transformation över hela världen.

Medverkar gör också, från Skellefteå kommun, Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör, och Anders Bergström, förvaltningschef. Dessutom Michael Carlberg Lax, CIO, Marie Larsson, chef för kvalitet och förnyelse, Tommy Lindmark, IT-strateg, Caroline Thorén, pressansvarig. Från IVA: Staffan Eriksson, teamledare Linda Olsson, projektledare, och Jan Westberg kommunikationsansvarig som drivit IVAs projekt Digitalisering för ökad konkurrenskraft.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden