Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Covid-19 i Skellefteå kommuns verksamheter

I fredags konstaterades att en individ på Skellefteå kommuns vård- och omsorgsboende Klockarhöjden smittats av covid-19. Vid den följande provtagningen på boendet konstaterades ytterligare två fall av covidsmitta på samma enhet. Övriga boende, anhöriga samt personal har informerats om situationen.

Smittskyddsenheten och vårdhygien på Region Västerbotten arbetar just nu tillsammans med kommunens vård- och omsorgsavdelning för att minimera riskerna för vidare smittspridning.

-Vi har under lång tid klarat oss från att få in covid-19 på vård och omsorgs boenden men nu är tyvärr den trenden bruten. Vi har har hunnit förbereda oss och har rutiner för hur vi ska agera för att minimera riskerna för ytterligare smittspridning. Men när smittan ökar i samhället så ökar tyvärr också risken att vi får in viruset i våra verksamheter, säger Ejja Häman Aktell, avdelningschef för vård- och omsorgsavdelningen och tillägger

-Jag vill vädja till allmänheten att ta situationen på allvar och hjälpa oss att skydda äldre och individer i riskgrupp genom att ta ansvar och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi ställer om i vår verksamhet och tillämpar trygga arbetssätt; på Klockarhöjden har vi bland annat stängt boendet för besök, isolerat avdelningarna och infört munskydd i allt vårdnära arbete. Men när smittan sprids i samhället ökar risken att viruset hittar vägar in till den sköraste grupper.

I helgen konstaterades också att tre elever på Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå smittats av covid-19. Smittspårning startades omgående och information om händelsen har skickats ut internt till berörda pedagoger, elever och övrig personal som rör sig i skolans lokaler.

-Den ökande smittspridningen i samhället visar sig tyvärr också i Skellefteå kommuns olika verksamheter. Nu är det väldigt viktigt att vi alla fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer. Den globala pandemin är inte över, säger Anders Bergström, förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad.

Skellefteå kommun kommer att fortlöpande informera om eventuell smittspridning i verksamheterna.


För mer information:
Anders Bergström, förvaltningschef utbildning och arbetsmarknad
070 245 91 56

Ejja Häman Aktell, avdelningschef vård och omsorg
070 602 42 12

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden