Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Chef använde bonuskort vid tjänsteresor

Förvaltningschefen på Skellefteå kommuns samhällsbyggnadskontor, Hans Andersson, har i strid med kommunens riktlinjer registrerat ett privat bonuskort vid tjänsteresor. Det berättar han själv i den externa utredning som kommunen låtit göra efter en anmälan via kommunens visselblåsarfunktion. Utredningens bedömning är att resorna till de fyra specifika resmål som nämns i anmälan inte har betalats med bonuspoäng.

Enligt riktlinjerna får privata bonuskort inte användas i samband med resor i tjänsten. Riktlinjerna infördes 2016 och förtydligades i mars i år.

– Jag uppskattar att Hans Andersson har berättat om sitt misstag och jag har accepterat hans ursäkt. Det är viktigt att alla medarbetare agerar på ett sätt som bygger förtroende för kommunen. Det gäller inte minst den som är chef, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.

Utredningen nämner att Hans Andersson av integritetsskäl inte har gett utredarna vissa underlag som de har efterfrågat. När det gäller andra underlag har utredarna inte kunnat verifiera fullständigheten. Deras bedömning är ändå att resorna till de fyra specifika resmål som nämns i anmälan inte har betalats med bonuspoäng.

– Jag har fortsatt att registrera mitt bonuskort vid tjänsteresor, trots att riktlinjerna som infördes 2016 inte längre tillåter det. Jag har aldrig utnyttjat de poäng som har genererats, men jag borde ha tagit del av de nya reglerna mer noggrant. Invånarna i Skellefteå ska alltid kunna lita på att vi gör vårt bästa för kommunen, säger Hans Andersson.

Hans Andersson har nu sagt upp sitt bonuskort. Utredarnas rekommendation är att inte utreda ärendet ytterligare.

Kommunstyrelsen beslutade i mars att samtliga anmälningar till kommunens visselblåsarfunktion ska utredas externt.

För mer information:

Hans Andersson, förvaltningschef samhällsbyggnad, 070-659 40 15

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör, 070-608 89 69

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden