Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Byter erfarenheter mellan Skellefteå och Uganda

Maj blir en intensiv månad för samarbetet med Jinja kommun i Uganda. Flera grupper kommer till Skellefteå som en del av erfarenhetsutbytena på temat gaturenhållning och planering av grönområden. Projektet finansieras av Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD).
– Utbytet är en ögonöppnare, säger Vicky Kakaire, koordinator från Jinja. Vi får nya idéer på hur vi kan förbättra Jinja, och vi får se med egna ögon det som vi bara läst om i böcker under våra studier.

Redan 29 april landar Ruth Awori och Zura Ahmed tillsammans med sin lärare, Dorothy Tuhumwire. Ruth och Zura är studenter på Girls PMM School i Jinja. De ska besöka Kaplanskolan, Baggium gymnasium, Anderstorpsskolan och Sörböleskolan för att träffa elever och berätta om Jinja och Uganda.

Resten av gruppen anländer några dagar senare. Den 5-11 maj är det dags för andra delen i erfarenhetsutbytet runt gaturenhållning. Deltagare ska diskutera lagar och regler, titta på det praktiska arbetet med att hålla Skellefteå rent genom olika studiebesök samt se hur vi arbetar med information till medborgarna för att minska nedskräpning av gator och torg.

En workshop tillsammans med gymnasielever, tjänstemän och politiker ska ge förslag på hur nedskräpningen i Skellefteå kan minska. Det är en fortsättning på det besök som gjordes till Jinja i november 2009, då de visade sitt arbete med gaturenhållning.

Ytterligare en delegation från Jinja kommer till Skellefteå 24-28 maj för att träffa sina kollegor inom grönområdesprojektet. Deltagarna tittar på planering av grönområden och lekplatser, samt hur barn och ungas idéer kan tas tillvara.

Fakta
Skellefteå kommun tar ansvar för en global hållbar utveckling genom sitt treåriga partnerskap med Jinja kommun i Uganda. ICLD (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati) finansierar erfarenhetsutbyten som en del i sitt arbete att främja lokal demokrati i de utvecklingsländer som ingår i Sidas prioriterade samarbetsländer. Projektet har grundstenarna genus, hållbar utveckling och barns perspektiv och kultur används som verktyg.

För mer information kontakta:
Om projektet Marie Chrysander, 070-224 34 24
Om Skellefteås partnerskap med Jinja, Ann-Christin Westerlund, 076-767 06 60 eller se www.skelleftea.se/jinja och www.icld.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden