Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Budgeten presenterad: Välfärden i fokus för Skellefteås fortsatta starka utveckling

Skellefteå kommuns budget och plan 2024-2033

Skellefteå växer som aldrig förr. Det faktum att det blir fler invånare, fler arbetsgivare och fler skattebetalare i Skellefteå gör att kommunen nu kan fortsätta genomföra viktiga satsningar på välfärden. Några av de viktiga fokusområdena i årets budget och planen för 2024–2033 är satsningar på medarbetare och verksamheter inom vård och omsorg, samt stora satsningar på skolan. I budgeten ryms också ökade ramar för både investeringar och drift av kommunens viktiga infrastruktur. Även bostadsförsörjningen fortsätter vara ett viktigt område.

- Satsningar på skola, vård och omsorg är avgörande för kommunens fortsatta tillväxt och framtid. Vi har idag presenterat en budget och plan som ger goda förutsättningar för att säkra välfärden under en period av snabb tillväxt. Samtidigt är det också avgörande att vi skapar goda livsmiljöer för både befintliga och nya invånare i hela vår kommun. Därför skjuter vi till mycket medel även på områden som infrastruktur, bostadsbyggande och ett rikt kultur- och fritidsutbud, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå kommun.

Skellefteå har idag en unikt hög sysselsättning och den fortsätter att öka. Arbetslösheten är nere på 3,1 procent, jämfört med 3,4 procent i fjol. Det är dessutom fortsatt en snabb inflyttning till kommunen. Under 2022 ökade Skellefteås befolkning med nästan 1 000 invånare och i år nådde kommunen en lika stor ökning redan under första halvåret. Det är få kommuner i Sverige idag som har motsvarande befolkningsutveckling som Skellefteå.

Skellefteå investerar mest per invånare i hela landet och den höga investeringstakten kommer att fortsätta. Investeringarna som kommunen gör under planperioden är rekordstora, och det sker samtidigt som det investeras mycket även från stat, region och näringsliv.

- Stora satsningar på Campus och vuxenutbildningen för att stärka kompetensförsörjningen är en viktig pusselbit för Skellefteås fortsatta tillväxt. Men vi är också stolta över att kunna tillföra en unikt stor ökning av budgeten för såväl skolan med 150 miljoner kronor, och Socialnämnden med 124 miljoner kronor för satsningar på medarbetarna och en ökad kvalitet i verksamheten. När det gäller bostäder så tillför vi ytterligare 2,2 miljarder kronor för exploatering och markförvärv under den kommande 10-årsperioden. Vi gör också stora satsningar på infrastruktur och ökar investeringarna där med ytterligare 2,8 miljarder kronor, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå.

Ett bra utbud av kultur, fritid och friluftsliv är centralt för att människor vill bosätta sig och stanna kvar i Skellefteå. Dessa sektorer bidrar också till ett socialt hållbart och tryggt samhälle. Därför innehåller budgeten även stora satsningar på kultur och fritid. Utöver det utökar kommunen budgeten för det brottsförebyggande arbetet för att exempelvis minska risken för välfärdsbrott och annan ekonomisk brottslighet och för att stärka det förebyggande arbetet som sker ute hos de olika förvaltningarna.

- Att arbeta målmedvetet med att se till att så få som möjligt hamnar i utanförskap och att säkerhetsställa trygga uppväxtvillkor är en vinst för både samhället och de enskilda individerna. Därför skjuter vi in extra resurser till det här området för att bland annat implementera lyckade projekt och för att stärka upp vår fina fältverksamhet. Vi satsar också på att utöka både kultur- och fritidsbudgeten. Att det finns ett bra, varierat och mångfacetterat utbud av kultur, fritid och friluftsaktiviteter i en kommun är oerhört viktigt för folkhälsa, trivseln och stoltheten, säger Joakim Wallström (V), kommunalråd i Skellefteå.

Fakta:

Investeringar

Investeringarna i Skellefteå kommun är rekordstora och har varit det i flera år.

Nu växlar vi upp ytterligare. Under den kommande 10-årsperioden investeras för omkring 10 miljarder kronor.

Lägger vi också till investeringarna i våra kommunägda bolag så landar vi på en nivå på omkring 30 miljarder kronor. Det gör Skellefteå till den kommun som investerar mest per invånare i hela landet.

Kommunens investeringar ska i huvudsak finansieras med egna medel.

Vi möjliggör den ökade investeringstakten bland annat genom att höja kommunens överskottsmål från 2 procent av skatteintäkter och statsbidrag 2024, till 3 procent från 2025 och framåt.

Utbildning

Vi avsätter nu ytterligare nästan 2 miljarder kronor för skolinvesteringar.

Vi avsätter utöver detta en ram på 350 miljoner kronor för ny- och ombyggnad av förskolor under planperioden för att vara väl förberedda när behovet av förskolor ökar.

Vi budgeterar även för ytterligare en stor utbyggnad av Sunnanåskolan för att möta behovet av skolplatser på södra sidan av älven (där pågår projektering och byggstart planeras till våren 2024)

Den snabba tillväxten i Skellefteå gör att vi även har behov av ytterligare en gymnasieskola. Den kommer att byggas i två etapper, där etapp 1 för 750 elever sker med byggstart 2025 och inflyttning ht 2027 (cirka 480 miljoner kronor). Andra etappen för ytterligare 750 elever läggs in efter 2027.

Utökad driftsbudget för de två skolnämnderna med 146 miljoner kronor för att möta kostnadsökningar och utveckla kvaliteten i verksamheten.

Storsatsning på Campus och satsningar på bland annat Arctic Center of Energy och högre utbildning med 360 miljoner kronor.

Vi satsar även stort på vuxenutbildningen för att möta det akuta behovet av kompetens inom processindustrin på den lokala arbetsmarknaden.

Vård och omsorg

Socialnämndens rambudget 2024 ökas med 124 miljoner kronor.

Satsningar på att förbättra arbetsmiljön och villkoren för de som arbetar inom vård, omsorg och stöd. Det handlar om bland annat om kompetensutveckling och karriärmöjligheter.

En ny ersättning för arbetsskor för personalen införs.

Bostadsbyggande

Vi tillför ytterligare 2,2 miljarder på exploatering och markförvärv under den kommande 10-årsperioden.

För närvarande byggs omkring 2 000 bostäder i Skellefteå kommun och under 2023 bedöms 800 permanenta bostäder bli färdigställda.

Vi arbetar aktivt lokalt, regionalt och nationellt för att attrahera bostadsbolag till Skellefteå.

Kommunens egna bostadsbolag arbetar intensivt för att öka utbudet av bostäder under kommande år, och bygger nu fler bostäder än någonsin tidigare.

Vi fortsätter även att utveckla nya industriområden för att möta näringslivets utvecklingsbehov.

Infrastruktur

Här ingår bland annat satsningar på gång- och cykelbanor, belysning, renhållning och hållbart vatten- och avloppssystem.

Ytterligare 2,8 miljarder kronor satsas på infrastruktur de kommande 10 åren.

Resecentrum i Bureå, Skellefteå och Byske.

100 miljoner kronor för att skapa en attraktiv stadskärna genom att rusta upp Guldtorget.

160 miljoner kronor för ett mobilitetshus på Anderstorp

150 miljoner kronor för gång- och cykelvägar

65 miljoner kronor för nya och upprustade busshållplatser.

400 miljoner kronor till upprustning av våra gator och vägar samt utökning av samhällsbyggnadsnämndens driftram för enskilda vägar med 4 miljoner kronor både 2024 och 2025.

120 miljoner kronor för den fortsatta ombyggnaden och uppdateringen av gatubelysningen, varav 70 miljoner är avsatt för investeringar utanför detaljplanerat område.

För den nya hamnen avsätter vi bland annat medel för nytt hamnkontor och nytt järnvägsspår och vi utreder nu också frågan om en stor finansiering för hamnutbyggnaden via vår bolagskoncern Skellefteå Stadshus.

Inom området Vatten och avlopp avsätter vi totalt över 800 miljoner kronor under perioden. Här kan nämnas förbättringar av vattenförsörjningen till Lövånger och Bureå samt ökad leveranssäkerhet till Ursviken/Skelleftehamn.

160 miljoner kronor till förbättrad avfallshantering.

Samhällsbyggnadsnämnden får utökad driftsbudget med över 30 miljoner kronor för att de ska klara framtida underhåll av de utökningar av infrastrukturen som nu sker i samhället.

Förebyggande arbete

Det viktiga arbetet med trygghet och säkerhet fortsätter. Tre miljoner kronor satsas för 2024 och 2025 för att stärka det förebyggande arbetet som sker ute hos de olika förvaltningarna.

Ytterligare medel avsätts även inom området samhällsskydd och beredskap – bland annat kopplat till klimat och andra kriser som vi behöver vara rustade för framöver. I ett första steg utökar vi denna budgetram med 4 miljoner kronor 2024 och ytterligare 1 miljon 2025.

Kultur

Vi stärker även kulturanslaget under kommunstyrelsen med nästan 5 miljoner kronor till våra kulturbolag samt drift av lokaler inom kultursektorn

Kulturnämnden får ett tillskott till sin löpande verksamhet på 4 miljoner kronor samt ytterligare 3 miljoner kronor för att kunna göra olika konstinsatser i kommunen, utöver 1 procent av byggkostnaden i stora investeringar till konst som redan görs.

Fritid

Vi satsar 80 miljoner kronor för att uppföra både ny konstgräsplan och en fullstor sporthall på Sunnanå

100 miljoner kronor i plan för en fullstor fotbollshall

40 miljoner kronor för en rullskidbana vid Vitberget

Vi lägger även ut ett utredningsuppdrag för en äventyrsdel och uppdaterade omklädningsrum på Eddahallen

Fortsatt satsning med kultur- och fritidsbank

För mer information:

Lorents Burman (S), kommunalråd
Telefon: 070-243 07 00

Evelina Fahlesson (S), kommunalråd
Telefon:070-523 09 94

Joakim Wallström (V), kommunalråd
Telefon: 070- 306 78 13

Samuel Lundqvist, ekonomichef
Telefon: 070-371 19 58

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör
Telefon: 070-608 89 69

    Ämnen

    Regioner

    Kontakter

    Agnetha Boström

    Agnetha Boström

    Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
    Emilie Sjölund

    Emilie Sjölund

    Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

    Skellefteå kommun

    Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

    Skellefteå kommun
    Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
    931 85 Skellefteå
    Sweden