Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bättre resultat för 2008 än 2007 för socialnämnden

Socialnämnden redovisar ett bättre resultat år 2008 än 2007. Även om resultatet fortfarande visar underskott.

-9,7 miljoner kronor är socialnämndens underskott för 2008. Det motsvarar 0,6 procent av årsbudgeten på drygt 1,5 miljarder kronor.

Ökade kostnader med 9,3 miljoner kronor för försörjningsstödet är en av orsakerna till underskottet. Försörjningsstödet kostade 69,8 miljoner kronor år 2008 (62,2 miljoner kronor år 2007).

Utöver försörjningsstödet har löneökningar som ger en kraftig ökning av semesterlöneskulden gjort att budgeten överskridits. Även ökade behov av bl a boenden inom handikappomsorgen och lägre assistansersättning från staten än förväntat har genererat överskjutande kostnader.

Trots underskottet har mycket positivt hänt under året. Brukarundersökningar visar på hög kundnöjdhet, ett jämförelseprojekt för individ- och familjeomsorgen visar att Skellefteå kommun har stor omfattning på sin verksamhet till förhållandevis låga kostnader, Statistiska centralbyråns senaste undersökning av nöjd medborgarindex visar att attityderna till äldreomsorgen har förbättrats. Även attityderna till stöd för utsatta personer har förbättrats.

  • Ett omfattande förändringsarbete inom handikappomsorgens dagliga verksamheter har inneburit nya aktiviteter som bättre ska tilltala ungdomar. Exempel på detta är Nöjesfabriken och Webforum. Handikappomsorgen påbörjade under 2008 en rejäl satsning på kompetensutveckling av medarbetarna.
  • Inom äldreomsorgen startade verksamheten på utbyggda äldreboendet Linagården på Morö Backe. Korttidsvistelseplatser centrerades till Anderstorp med 28 platser. Nytt boende på Morö Backe byggs.
    Kompetensstegen, kompetensutveckling för personal inom äldreomsorgen, som pågått under åren 2005-2008 har avslutats. En tydlig inriktning i arbetet har varit att låta den egna personalen medverka som utbildare för olika personalkategorier. Kompetensstegen har varit en uppskattad och värdefull satsning på kompetensutveckling inom äldreomsorgen.
  • Individ- och familjeomsorgens verksamhet med unga lagöverträdare fungerar bra. Den årliga drogvaneundersökningen visade på ett stabilt och förhållandevis gott läge för Skellefteås ungdomar. Avdelningens öppenvård och grupphemmen för ensamkommande flyktingbarn fortsätter att vara intressanta verksamheter att studera och besöka från andra kommuner. De utgör i många fall inspiration för deras verksamhetsutveckling.
    Solkrafts verksamhet har uppmärksammats via en nationell radiodokumentär.

 

För mer information
Agneta Hansson (V), vikarierande socialnämnds ordförande, 070-6057718
Kenneth Fahlesson (S), ledamot socialnämnden, 070-5414833
Anette Lindgren (M), ledamot socialnämnden, 070-6591085
Lotta Svärd, socialchef, socialkontoret, 076-133 56 50


Gabriella Hahr, informatör socialkontoret, 070-3220715

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden