Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Åtgärdsplanen för att motverka jäv - nuläge

Här kommer information om vad Skellefteå kommun arbetar med när det gäller den åtgärdsplan för att motverka jäv som presenterades i februari 2021. Åtgärderna i planen följer rekommendationerna i den externa utredningen och har i många fall karaktären av pågående aktiviteter och diskussioner inom verksamheterna.

Löpande arbete pågår

Att en åtgärd i planen får statusen klar innebär inte att vi är i mål. Det tar tid att förändra och förbättra. Åtgärderna kommuniceras, chefer och medarbetare på varje arbetsplats tar del av informationen, diskuterar vad de olika etiska principerna innebär och arbetar med de dilemmafrågor som finns, eller dilemman som rör den egna arbetsplatsen. Det är en förutsättning för att det ska bli någon skillnad.

För frågor kring åtgärderna kontakta:

Joakim Lundin, personalchef
0701760034

Nulägesbild av arbetet med åtgärdsplanen:

Informationen om jäv
Åtgärden handlar om att information ska vara lätt att komma åt, baseras på Kommunallagen och Förvaltningslagen och att dilemmafrågor om jäv och Skellefteå kommuns etiska principer ska finnas tillgängliga för alla att använda i samtal och utbildningssyfte.

Åtgärder:

  • Tydlig information på intranätet om Skellefteå kommuns etiska principer, där jäv ingår i principen objektivitet. Där finns länkar till fördjupande information från SKR (Sveriges kommuner och regioner), IMM (Institutet mot mutor) och Statskontoret.
  • Dilemmafrågeställningar som ska ge vägledning i vardagen har tagits fram att användas i utbildningssyfte, på APT eller liknande
  • Digitala chefsträffar med alla kommunens chefer tar upp de etiska principerna som huvudtema under våren.
  • De etiska principerna och frågor kopplade till åtgärdsplanen för en bättre arbetsmiljö får stort utrymme i Ida-tidningen.
  • Status och arbetet med de olika åtgärderna i planen kan löpande följas på intranätet.

Ansvar och interna kontaktvägar för stöd i jävsfrågor
Den här åtgärden handlar om att göra det tydlig vilket ansvar chefer och medarbetare har och vem man kan vända sig till om man har frågor kopplat till jäv.

Åtgärder:

  • Förtydligat att alla chefer och medarbetare i Skellefteå kommun har ett eget ansvar att tillämpa och agera utifrån jäv och våra etiska principer.
  • Uppmuntrar löpande till dialog om de här frågorna utifrån den information och de dilemman som finns på intranätet.
  • Publicerat frågor och svar om etiska principer och jäv på intranätet.
  • Skapat “en väg in” där medarbetare kan ställa frågor om jäv och de etiska principerna.


Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden