Gå direkt till innehåll
Skellefteå bygger utveckling med trä. Foto: Ted Logart.
Skellefteå bygger utveckling med trä. Foto: Ted Logart.

Nyhet -

Trä från Skellefteå exporteras världen över

Att det just nu pågår en internationell träbrokonferens i Skellefteå är egentligen helt naturligt. Träindustrin har ju varit en av kommunens viktigaste näringar under mycket lång tid och har idag satt Skellefteå på kartan när det gäller innovationer, forskning och byggande i trä. Dessutom exporteras en stor mängd trävaror varje år från Skellefteå till världen, från främst Martinsons i Bygdsiljum och Norra Skogsägarnas anläggning i Kåge men även från snickerier som Skellefteå Snickericentral, SSC.

På Campus Skellefteå bedrivs idag avancerad forskning via TräCentrum Norr vid Luleå tekniska universitet och RISE – Research Institutes of Sweden. Skellefteå har sedan tidigt 90-tal byggt broar, flervåningshus och hallbyggnader i trä och är idag en av Sveriges främsta kommuner inom modernt träbyggande. 2014 antog Skellefteå kommun en träbyggnadsstrategi vilket numer genomsyrar de planer som tas fram. Ett av de mest spektakulära byggnaderna i Sverige, Skellefteås kulturhus som står klart 2020, kommer att vara Nordens högsta byggnad just i trä.

– Träindustrin i Skellefteå kommun besitter en enorm kunskap och kraft som vi verkligen kan och ska konkurrera internationellt med. Vi har stabila företag som står för hundratals arbetstillfällen, som verkar långsiktigt och som verkligen gör skillnad, både här och ute i världen, säger Bengt Ivansson, näringslivschef på Skellefteå kommun.

Att tala om träindustrin i Skellefteå utan att tala om Martinsons Trä i Bygdsiljum är helt omöjligt. Från ett ambulerande sågverk i skogarna kring Bygdsiljum i början av 1930-talet har företaget utvecklats till ett av regionens största och viktigaste med marknader i många olika delar av världen. Martinsons går också i bräschen för att utveckla det moderna och hållbara träbyggandet och invigde i våras en helt ny produktionslinje för korslimmat trä, KL-trä, som ger goda förutsättningar för ett snabbt och rationellt industriellt byggande i trä.

Norrländsk fura med gott renommé
Svenskt trä är känt över världen för sin höga kvalitet och den norrländska och senvuxna furan har extra gott renommé. Därför är det inte så konstigt att intresset för trä från norra Sverige sprids över världen. Kina har på senare år seglat upp som en stor importör av trä från Europa. Statliga påbud om ett ökat träbyggande i kombination med att man arbetar med att återbeskoga sina inhemska skogsmarker, har lett till att Kina nu importerar hela 23 miljoner m3 trävaror per år.

Martinsons har exporterat till Kina under flera år. Redan 2011 skeppades 2 000 m3 gran med avsändare Bygdsiljum till Kina. En modest siffra som 2016 hade ökat till 40 000 m3 furu och gran av koncernens totala produktion på 525 000 m3 sågade trävaror.

– Förutom Kina exporterar vi till en 40-tal länder där Sverige, Norge, Kina, England och Nordafrika är de största marknaderna, säger Niklas Wiggh, försäljningsingenjör för sågade trävaror på Martinsons och tillägger:

– I Sverige och Norge har vi dessutom ett bra uppsving för limträ och vår nya KL-träfabrik. Det är roligt att vår norrländska råvara finns i idrottsarenor och höghus över hela Sverige och Norge.

Viktig näring i stark konjunktur
Kåge Såg, ett av Norra Skogsägarnas två sågverk, är också en tung spelare inom Skellefteås träindustri. 2016 producerade Kåge Såg 226 000 m3 sågade trävaror, vilket är en ökning med 7000 m3 jämfört med 2015. Av koncernens sammanlagda produktion på 430 000 m3 exporteras runt 60 procent till ett 20-tal länder, främst Norge och Storbritannien, men också länder i Europa, Asien och Nordafrika.

– Just nu är har vi en stark konjunktur och det byggs enormt mycket, inte bara i Sverige. Träindustrin är en mycket viktig näring i Skellefteå, både vad gäller arbetstillfällen och de inkomster som tillfaller regionen genom exporten. Det är verkligen något vi kan vara stolta över, säger Johan Oja, sågverkschef vid Kåge Såg.

Prestigeprojekt i portföljen
Men det är inte bara sågverken som håller fanan högt. Skellefteå Snickericentral, som startades 1959, är Nordens ledande snickerileverantör och objektspecialist med en rad prestigeprojekt i sin portfölj. En exklusiv konferensinredning högst upp i skånska Turning Torso, Kulturens hus i Luleå, Uppsala Konsert & Kongress, Stockholm Waterfront och Karolinska Institutets Aula Medica är bara några av de senaste.

– Skellefteås träindustri är ett exempel på den stora kunskap och erfarenhet som byggts under generationer. Här ligger vi verkligen i framkant på många områden. Vi ska ta vara på det och fortsätta vara ett stöd för näringens utveckling, säger Bengt Ivansson.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden