Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Tillgänglig julhandel gynnar alla

Funktionsnedsättningsrörelsen i Skellefteå och Skellefteå kommun värnar om den lokala handeln. Därför genomförs kampanjen Låt inte julen stå för dörren, för att uppmärksamma handlare i Skellefteå centrum om små men effektiva åtgärder för att öka tillgängligheten – och samtidigt öka lönsamheten i julhandeln.

Ungefär 13 500 personer i Skellefteå har en funktionsnedsättning. Dessa personer är också konsumenter som i snitt kommer att omsätta 7 850 kronor per person i detaljhandeln innan jul. Det blir 106 miljoner kronor, ingen obetydlig köpkraft.

Handlar på nätet istället
- Det här är personer som vill handla lokalt men som ofta väljer att klicka hem varor via nätet, bara därför att hindren i centrumhandeln är för många och för stora, säger Alexandra Sundberg, delaktighetssamordnare i Skellefteå kommun.

Låt inte julen stå för dörren uppmanar Marléne Lindbergh Neuroförbundet SkellefteåOch då handlar det inte bara om fysiska hinder för rörelsehindrade eller synskadade. Många doftallergiker måste avstå att gå in i ett köpcentrum där olika butiker delar yta.

- För personer med doftallergi kan det idag vara nästan omöjligt att gå i affärer, eftersom parfymer och krämer finns att prova i snart sagt varenda klädbutik, konstaterar Peter Norén, Astma- och allergiföreningen, som också varit med och planerat kampanjen.

Den 19 oktober besökte Marléne Lindbergh (på bilden), Karin Vising och Anki Stenlund från Neuroförbundet samt Marina Lundmark, Parkinsonföreningen, en rad butiker längs Nygatan i Skellefteå för att informera butiksansvariga och visa på förbättringsåtgärder, inte bara inför julhandeln utan permanenta åtgärder - för att kunna bli tillgänglighetscertifierade.

Trögt i portgången
Rundan visade på att butiksägarna är medvetna om och positiva till tillgängliga butiker. Vissa har redan försökt få fastighetsägare att bygga om entréer och kommunen att höja gatunivån utanför butikslokalerna för att göra det möjligt för kunder att komma in med rullstol. Men det är lite trögt i portgången även här.

Karin Vising har problem med att ta sig upp för en ramp med två skenor. Hennes permobil har tre hjul.- Det är så frustrerande när ansvarsfrågan bara bollas runt mellan olika aktörer och under tiden sitter vi här utanför i våra rullstolar och inte kan handla som andra, säger Karin Vising (på bilden), som inte kan köra upp på en tvåspårig ramp med sin trehjuliga moppe.

- Kampanjen handlar om de små sakerna som varje butikschef kan åtgärda i sin egen lokal. Parallellt med det måste så klart arbetet fortsätta med att påverka fastighetsägare och ansvariga inom vår egen kommunorganisation för att skapa tillgänglighet i alla led. Det räcker ju inte att butiksägarna tar sitt ansvar för att butiken är tillgänglig om ändå inte alla kunder kan komma in, avslutar Alexandra Sundberg.

En genomgående tillgänglig handel vore också fint att peka på när Skellefteå kommun är med och tävlar i City Access Award. 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden