Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Skellefteå utnämnt till Fairtrade City

På skyltsöndagen fick Skellefteå finfrämmande i form av representanter från Fairtrade Sverige, som kom för att dela ut diplom och certifikat till den stolta staden.

- Nu återstår det konkreta arbetet med att öka medvetenheten, engagemanget och delaktigheten i hela samhället. Alla är vi viktiga i detta arbete, både som konsumenter och som återförsäljare, säger Tomas Marklund, kommunfullmäktiges ordförande.

Skellefteå kommun har tidigare genom beslut i kommunfullmäktige ansökt om att få bli ett Fairtrade City. Varför?

- Jo, i praktisk handling vill Skellefteå kommun bidra till att förverkliga de internationella mål som finns mot missförhållanden och barnarbete. Kommunen, som organisation, vill att de inköp vi gör ska leda till schyssta villkor för de som tillverkar varorna, men det stora arbetet sker när invånarna dricker Fairtrade-kaffe på jobbet eller väljer rättvisemärkta produkter i mataffärer och detaljhandel, säger Tomas Marklund, som tog emot utmärkelsen för Skellefteås räkning,

Det handlar alltså inte bara om kommunen som organisation utan om hela samhället. Utifrån fullmäktiges beslut och med organisationen som stöd ska kommunen tillsammans med andra samhällsaktörer driva på för att skapa en förändring i hela samhället - som i sin tur leder till en jämlikare värld. Det finns stora möjligheter till förbättringar. Idag svarar Fairtrade-märkta varor bara för 1-3 procent det kaffe, te och kakao som säljs.

- När Skellefteå nu utsetts till Fairtrade City kan vi som kommun och våra invånare känna oss lite stoltare. Vi får också högre anseende hos dem som delar våra värderingar. Vi är övertygade om att detta på sikt kommer att gynna jämlikheten mellan oss och våra utsatta bröder och systrar runt om i världen.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden