Gå direkt till innehåll
Skellefteå kommuns städavdelning fick pris för bästa arbetsmiljöidé

Nyhet -

Skellefteå kommuns städavdelning fick pris för bästa arbetsmiljöidé

I samband med arbetsmiljömässan Working Life i Stockholm fick Skellefteå kommuns städavdelning på torsdagen motta pris för bästa arbetsmiljöidén i Sverige.
- Jättekul! Det är inte ofta städverksamheten blir uppmärksammad och det är roligt att våra lokalvårdare lyfts fram på det här sättet, säger Eva Nyström, chef för fastighetskontorets städavdelning.

Det var fem arbetsplatser som kvalificerade sig till finalen i tidningen Du & Jobbets och Arbetsmiljöforums arbetsmiljötävling.

Vinnaren avslöjades vid Working Life-mässan på kongresscentrat Stockholm Waterfall. På plats från Skellefteå kommun fanns Eva Nyström, chef för fastighetskontorets städavdelning, samt Victoria Berglund, vikarierande enhetschef för Boliden-Jörn samt projektledare för det vinnande projektet "LeanTänk hos Städ".

- Det var förstås jättekul att vi vann, men vi trodde på oss själva, säger Eva Nyström.

Lean-metoden

Hon initierade det nya sättet att arbeta, där Lean-metoden, som kortfattat handlar om att minimera allt slöseri och optimera resurserna, har varit basen.

- Lean består av 14 principer, men vi har valt att fokusera på fem av dem. Arbetet påbörjades redan 2009, men blev ett projekt i mars förra året, berättar Eva Nyström.

Arbetet har varit en del av det dagliga jobbet för kommunens lokalvårdare och vid ett antal tillfällen har det sammanfallit med aktiviteter som exempelvis kreativitetsdagar, där personalen bland annat fått byta arbetsplats för en dag och fått lära sig mer kring att arbeta med städmaskiner.

Alla anställda har också uppmanats komma in med förslag på hur arbetet kan utvecklas och inspirationen har varit stor. Både helt nya idéer och arbetsmetoder som tillämpats sedan tidigare men inte fått spridning har skickats in.

Hundratals idéer

Under 2010 genomfördes 351 av de inkomna idéerna och hittills i år har 341 idéer genomförts.

Dessutom ligger minst ett hundratal idéer och väntar på att förverkligas.

- Alla arbetsplatser måste inte tillämpa allt. Det som passar på ett ställe kanske inte passar på ett annat. För att uppmärksamma alla idéer som kommer in har vi omröstningar. På arbetsplatsträffar diskuterar vi de bästa förslagen och för var hundrade genomförd idé bjuder vi personalen på tårta. Några ekonomiska ersättningar ger vi däremot inte, säger Eva Nyström, som menar att det är svårt att veta vad alla de genomförda idéerna har gett för besparingar.

- Däremot har städavdelningen under 2009 och 2010 varit tvungna att minska sina kostnader med 5,8 miljoner kronor, vilket vi också har lyckats med, men det hade nog inte varit möjligt utan alla förslag som kommit in. Samtidigt har sjukfrånvaron minskat, ett resultat av bättre arbetsmetoder, fortsätter hon.

Smartare

Projektet avslutas formellt vid årsskiftet, men arbetet kommer att fortsätta.

- Vi har inte jobbat fel tidigare, det är viktigt att påpeka, men vi har tack vare projektet kunnat hitta genvägar till att jobba smartare och mer flexibelt, säger Victoria Berglund.

- Målet har inte varit att spara pengar. Det har vi fått på köpet, säger Eva Nyström.

Exempel på genomförda förändringar är de små färgprickar som sätts på bland annat toaletter och i omklädningsrum för att markera att storstädning har genomförts, hjul under möbler för att underlätta förflyttningar, städning ovanpå skolskåp med golvmopp och skrapor på skaft för att slippa böja sig och skrapa bort tuggummin på golvet.

Ytterligare idéer som förverkligats kan du läsa om i PowerPointpresentationen här.

Juryns motivering till priset: "För ett samlat grepp om problem som berör en stor grupp anställda i ett tungt yrke".

Med hjälp av färgprickar kan lokalvårdarna märka upp platser där storstädning genomförts. Det är en av cirka 700 genomförda idéer. 

Bildtext till bilden överst:

Eva Nyström, avdelningschef, med blommor i famnen, lokalvårdarna Medina Mussa, Marita Bäckström, Nittaya Mahasena-Burman och (sittande) Suada Ferozovic, som håller diplomet tillsammans med projektledare Victoria Berglund. Prissumman på 3.000 kronor kommer att gå till personalens firande av utmärkelsen.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden