Gå direkt till innehåll
Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan. Foto:  Patrick Trägårdh.
Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan. Foto: Patrick Trägårdh.

Nyhet -

Ren energi från norra Sverige ger nya affärer

Intresset för grön teknik från norra Sverige är stort. Ett tecken på det är att samtidigt som North Sweden Cleantech arrangerar ett seminarium i Almedalen om möjligheterna med nya affärer kring grön teknik, avslöjar företaget Northvolt att Skellefteå är en av två slutkandidater som kan få Europas största batterifabrik.

Det var en nyhet som många av seminariedeltagarna knöt an till, bland annat samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan, som gav sin bild av hur svensk teknik kan bli en exportframgång när världen ställer om mot förnybar energi.

– Vi har sedan några år sett en utveckling mot förnybar energi med smarta apparater, styrning av elsystem via smarta nät, som gör att vi kan se att det går att försörja hela jordens befolkning, sade Ibrahim Baylan.

– Jag vill att Sverige ska ligga längst fram i denna utveckling. Det är bra för klimatet men också för ekonomin, jobb och tillväxt, fortsatte energiministern.

Ibrahim Baylan betonade att många ansvariga från andra länder redan kommer till Sverige för att underteckna nya avtal kring hållbarhet och grön teknik.

Nyindustrialisering
Nyheten om Northvolts batterifabrik var något som även Christoffer Svanberg, Chief Innovation Officer på Skellefteå Kraft, berörde i sin presentation av hur företaget Node Pole, som samägs av Skellefteå Kraft och Vattenfall, arbetar med att attrahera datacenters, batterifabriker och andra energiintensiva industrier till norra Sverige.

– Det finns en fantastisk potential av nyindustrialisering av norra Sverige, inte minst då det behövs mycket energi i de processer som digitalisering och nya klimatmål kräver. Här har vi i norra Sverige en stor fördel. Vi har stort överskott av energi i form av vattenkraft och vindkraft.

– Det ger en fantastisk möjlighet för norra Sverige, men vi har inte varit så duktiga på att berätta om det. Gör vi det nu på rätt sätt kan tusentals nya arbetstillfällen skapas och miljarder i investeringar.

– Att Northvolt nu vill bygga sin batterifabrik i Sverige är lovande. Vi kommer att få se mer och mer av liknande investeringar, sade Christoffer Svanberg.

Helena Lindahl (C), riksdagsledamot i Näringsutskottet, betonade även vikten av stora satsningar på infrastruktur, aktuellt inte minst i och med dagens nyhet om att Skellefteå är aktuellt för en etablering av Europas största batterifabrik.

– Skulle vi få en etablering som Northvolts batterifabrik så blir Norrbottniabanan än mer viktig. Vi behöver snabba kommunikationer för detta, säger Helena Lindahl.

Källa: North Sweden Cleantech. Text: Mikael Hansson.

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden