Gå direkt till innehåll
Hans Kreisel, Kristina Sundin Jonsson, Christoffer Svanberg och Maria Marklund. Foto: Johanna Nordin.
Hans Kreisel, Kristina Sundin Jonsson, Christoffer Svanberg och Maria Marklund. Foto: Johanna Nordin.

Pressmeddelande -

Skellefteå en av två slutkandidater i kampen om Europas största batterifabrik

Det blev idag klart att Skellefteå är en av två orter som går vidare i kampen om Northvolts etablering av Europas största batterifabrik. Etableringen kan komma att innebära upp till 3 000 nya arbetstillfällen och sannolikt lika många indirekta arbetstillfällen i Skellefteå. Etableringen beräknas också innebära en direktinvestering på ca 40 miljarder SEK, en investering som kommer påverka Skellefteås invånare och företag positivt.

- Detta är en fantastiskt glädjande nyhet. I Skellefteå får Northvolt tillgång till 100 procent förnybar energi, en stark industritradition, ett brett näringsliv i framkant och en fantastisk livskvalitet för de familjer som ska flytta hit, säger kommunalrådet Maria Marklund.

Cirka 40 kommuner i Sverige och Finland anmälde intresse för Northvolts etablering av en fabrik för produktion av batterier för energilagring. 10 av dessa platser valdes ut. De besöktes under våren av Northvolts representanter, som utvärderade förutsättningarna för en batterifabrik av den storlek som det nu planeras för. De krav som ställts har varit höga på infrastruktur, kompetensförsörjning och mer specifika möjligheter för etablering av en fabrik som tillgång till mark, vatten- och elkapacitet och transportnät. Skellefteå har visat sig ha och erbjuda det som krävs.

- Jag är oerhört stolt över det arbete som vårt team och hela organisationen har åstadkommit tillsammans med Skellefteå Kraft, näringslivet och många viktiga aktörer i regionen. Hela Skellefteå har slutit upp kring detta vilket varit en viktig framgångsfaktor. Inför slutfasen står vi redo att möta varje steg i Northvolts tidsplan, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef.

Nu när slutkandidaterna är presenterade fortgår arbetet enligt plan. Västerås är den andra orten som valts ut. Batterifabriken har en intensiv tidsplan där de första spadtagen ska tas redan 2018. Bland annat kvarstår en miljöprövning innan det slutgiltiga valet.

- Efter en djuplodande analys av tio mycket intressanta alternativ för Northvolts första fabrik har vi efter en samlad bedömning landat i att det finns bäst förutsättningar i dessa två orter. Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nyckeln till ett koldioxid-neutralt samhälle och vi har mötts av ett fantastiskt engagemang i vår dialog med lokala företrädare i både Skellefteå och Västerås, säger Peter Carlsson, vd, Northvolt.

Northvolts batterifabrik är en mycket viktig etablering, inte bara för Skellefteå utan för Sverige och Europa. Kommunen är glad att Northvolt med detta beslut visat att de tror på Skellefteås många styrkor för en etablering av detta slag.

Northvolt har bland annat utvärderat tillgången till hållbar energiproduktion, en attraktiv site, en väl fungerande hamn, järnväg samt närhet till fungerande kommunikationer både nationellt och internationellt.

- Skellefteå kan leverera ett erbjudande med en färdig site, en av världens mest unika återvinningsanläggningar och inte minst leverans av 100 procent förnybar energi. Det klarar inte många platser. Vi är mycket stolta över att vara en energiproducent i framkant som gör en etablering av det här slaget möjligt i Skellefteå, avslutar Hans Kreisel, VD Skellefteå Kraft.

Ämnen

Regioner


Det finns många sätt att må bra på i Skellefteå. Här bor du långt borta från storstädernas stress men ändå nära till allt. Både fysiskt och mentalt är utrymmet lite större. Servicen är väl utbyggd och valmöjligheterna många. Det är helt enkelt en smula lättare att leva här.

Skellefteå präglas av kontraster. Å ena sidan stadslivet med alla sina evenemang och aktiviteter. Å andra sidan den orörda vildmarken där du kan plocka svamp och bär, fiska och se älg och ren. Här finns stabila basnäringar inom trä- och gruvsektorn, men också en växande skara kreativa företag inom IT, webbdesign, reklam, film och musik. Entreprenörsandan är ovanligt stark och innovatörerna påfallande många.

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden