Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Mer energirika matportioner för äldre

Sedan 2016 serveras så kallad A-kost till alla äldre som har matportioner från Skellefteå kommun.Förändringen har gjorts utifrån Socialstyrelsens rekommendationer och i hälsoförebyggande syfte. Meningen är att en äldre person ska orka äta upp en hel portion mat som innehåller den energi och näring man behöver.

Matportionerna innehåller förhållandevis mer näring än de som tidigare serverats, så kallad SNR-kost. Den kosten rekommenderas till friska, vuxna som inte har några näringsproblem medan A-kost rekommenderas som grundkost till äldreomsorgen.

Vad är skillnaden mellan A-kost och tidigare kost?
Det är ingen skillnad mellan SNR-kost och A-kost i det totala energiinnehållet. Skillnaden är att i A-kosten kommer en större del av energin från fett och protein och mindre från kolhydrater. Det innebär att volymen på matportionen blir mindre, men den blir mer energität.

Förebyggande åtgärd
När man åldras sker förändringar i kroppen som påverkar behovet av energi och näring. Många äldre kan av olika orsaker ha nedsatt aptit och svårt att få i sig rätt mängd. En volymmässigt stor portion kan för den som redan har dålig aptit göra den ännu sämre. Om man inte orkar få i sig en hel portion, eller delar upp portionen på flera måltider, kan det leda till undernäring. Detta vill äldreomsorgen och kommunens måltidsenhet förebygga. Därför har man infört A-kost.

Läs mer om mat för äldre i Skellefteå kommun

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden