Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Jämställd hjälp till våldsutsatta i nära relationer

Från kommunstyrelsen har till socialnämnden remitterats en motion med förslag om att förbättra informationen på kommunens webbplats så att även våldsutsatta män känner sig välkomna att söka hjälp.

Även informationen om hjälp till våldsutövare vill man förändra så att den inte ger en bild av en manlighet som kännetecknas av våld. Motionen kommer från Håkan Andersson (C) och Carina Sundbom (C).

Motionssvaret behandlades i kommunstyrelsen i mars med beslut om återremiss till socialnämnden för kontakt med motionären Håkan Andersson. Motionären har därefter träffat företrädare för socialkontoret, Centrum för kvinnofrid (CFK), Centrum för män (CFM) samt webbansvarig för avdelningen. Ett uppföljande samtal är planerat under hösten.

Anpassat textinnehåll
Textinnehållet på kommunens webbplats har ändrats och ordet misshandlad samt benämningarna man respektive kvinna har ändrats till orden våldsutsatt och våldsutövare. Informationsmaterial från CFK och CFM har genomgått samma översyn.

Centrum för kvinnofrid (CFK) kan ta emot våldsutövare men har specialiserat sig på att hjälpa våldsutsatta i Skellefteå kommun, oavsett kön. Man erbjuder både individuella stödsamtal och gruppbehandling.

De fåtalet våldsutsatta män per år som vänt sig dit har uppgett att de inte känt sig kränkta av namnet på verksamheten och deras manlighet har inte förminskats av att majoriteten som söker hjälp på CFK är kvinnor. I stället har samtliga män varit mycket tacksamma för den hjälp de fått.

Centrum för män (CFM) kan ta emot våldsutsatta men har specialiserat sig på att hjälpa våldsutövare, oavsett kön. Man erbjuder både individuella stödsamtal och gruppbehandling. De enstaka kvinnor som sökt hjälp där har uppgett att de inte känt sig kränkta av namnet på mottagningen.

Både CFK och CFM är öppna för att erbjuda flexibla lösningar efter den enskildes behov och önskemål. Till exempel gäller detta om någon specifikt önskar en manlig respektive kvinnlig behandlare.

Nolltolerans
- Alla som drabbats av våld får hjälp oberoende av kön i Skellefteå. Statistiken i riket och i kommunen visar dock att en betydande majoritet av de våldsutsatta utgörs av kvinnor. Motionen lyfter fram ett viktigt samhällsproblem där nolltolerans mot våld är det som ska gälla. Våldsutövarna ska få hjälp att hitta sätt att leva utan våld och våldsutsatta ska få hjälp att känna sig säkra i samhället, säger Kenneth Fahlesson, socialnämndens ordförande (S).

Då socialnämnden nu vidtagit de åtgärder som föreslogs i motionen och träffat motionären, vilket begärdes i återremissen, anser socialnämnden motionen vara besvarad.  

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden