Nyhet -
Barnäktenskap tillåts inte i Skellefteå kommun
Kommunstyrelsen har till socialnämnden remitterat en motion från Andreas Westerberg (L) som handlar om barnäktenskap.
- Skellefteå kommuns grundläggande inställning är att vi inte godkänner barnäktenskap, i enlighet med gällande lagstiftning*. Men det här förslaget stämmer inte överens med gällande lagstiftning och socialstyrelsens bestämmelser och anvisningar som åberopas i bedömningen, säger Kenneth Fahlesson, socialnämndens ordförande (S).
Motionären föreslog att kommunen skulle anta en ”grundregel som innebär att minderåriga som är i samhällets vård inte tillåts bo med maka, make eller sambo”. Kommunstyrelsen önskade i återremissen att lagrum ska anges i bedömning till beslut.
Efter socialtjänstens utredning och samlade bedömning kan beslut dock fattas om att parterna kan bo tillsammans som sambor, om det bedöms vara det bästa för ungdomen ifråga och tvång inte föreligger. Detta synsätt är också i enlighet med de anvisningar som socialstyrelsen ger på området.
Möjligheten att i Sverige erkänna utländska äktenskap är starkt beskuren och det krävs i så fall synnerliga skäl. Om äktenskapet inte erkänns i Sverige saknar det också rättsverkningar i Sverige. I stället betraktas man som sambor av samhället, även om man har barn tillsammans.
Anmälningsskyldighet
Myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdom har enligt socialtjänstlagen anmälningsskyldighet till socialnämnden om de får kännedom om äktenskapstvång eller förberedelse till sådant. Länsstyrelserna i Sverige har fått ett nationellt uppdrag att informera Migrationsverket (MV) om barnäktenskap. Om Migrationsverket upptäcker att någon omyndig ingått äktenskap i hemlandet ska det anmälas till socialtjänsten. Efter utredning och samlad bedömning kan man fatta beslut om att parterna kan bo tillsammans som sambor, förutsatt att det bedöms vara det bästa för ungdomen ifråga.
* Gällande lagstiftning i 2 kap 1§, Äktenskapsbalken och 4 kap. 4c §, Brottsbalken (BrB).