Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vinnare av Träpriset 2024: Lars Engman

Lars Engman, tidigare verksamhetsledare för Träbransch Norr, har tilldelats Träpriset 2024. Priset, som innefattar en summa på 50 000 kronor, överlämnades till Lars den 17 september under Återbrukskonferensen på Campus Skellefteå.

– Det var ju trevligt! Jag har jobbat länge inom träbranschen, men att få pris är inget man tänker på. Jag vet ju vilka som fått det tidigare, så det känns hedrande och stort. Kanske är det ett kvitto på att de tycker att jag gjort ett bra jobb, även om jag inte stått i rampljuset. Jag har alltid försökt göra mitt bästa och verka för träbranschens utveckling i Västerbotten, säger Lars Engman.

Lars har en lång och gedigen karriär inom träindustrin, som började redan 1974 när han påbörjade sin utbildning som maskinsnickare vid yrkesskolan. Med omfattande erfarenhet, bland annat som Utbildningschef på Lernia i Skellefteå och med 20 år inom snickeribranschen, var Lars rätt person att leda Träbransch Norr framåt när han tillträdde som verksamhetsledare 2013. Organisationen, som fungerar som ett nätverk för träförädlingsföretag i länets alla 15 kommuner, stod inför stora utmaningar när Lars kom in, och han blev snabbt en viktig centralgestalt som förenade medlemsföretagen och stakade ut en väg framåt. Under sina tio år på posten hade han stort fokus på företagsutveckling, kompetensförsörjning och kompetensutveckling.

– Det har varit spännande att se hur de företag som varit med på den här resan har växt och tagit mer plats. Det har varit inspirerande att följa deras framgång, säger Lars.

– Träbransch Norr tog betydande kliv och stärktes under Lars ledning. Hans bakgrund gjorde att han kunde prata med alla och vara ett bollplank för många. Han har lyft fram andra och varit mån om att skapa möjligheter för utbildningar. Hans arbete med att ta fram en valideringsmall för snickeripersonal har varit särskilt värdefullt. I dag är Träbransch Norr en förebild för andra, och det är mycket tack vare Lars, säger Dan Magnusson, ordförande för Stiftelsen Träenigheten, som delar ut Träpriset.

Idag är Lars pensionär, men han fortsätter att stödja nuvarande verksamhetsledaren Lena Drugge i olika projekt när det behövs. När han inte är engagerad i Träbransch Norr, spenderar Lars gärna sin tid med sin familj på skogsfastigheten i Bursiljum, där han är född och uppvuxen. Där ägnar han sig åt jakt och fiske, samt svamp- och bärplockning – fritidsaktiviteter som ligger honom varmt om hjärtat.

Motivering:

Lars Engman har idogt verkat för Västerbottens träindustri och skapat former för företagens fortsatta utveckling. Med stort engagemang har han bidragit till Trä & Teknik Arenans (T2) och dess utbildningsprogram och medverkat till en stiftelse för teknik och maskinutveckling för den framtida kompetensförsörjning inom träindustrin.

Styrelsen för Stiftelsen Träenigheten

För mer information, kontakta:

Dan Magnusson, ordförande Stiftelsen Träenigheten, 070-655 47 47 eller dan.magnusson@sscgroup.se

Lars Engman, 070-392 64 84

Ämnen

Kategorier

Regioner


Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden