Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Välkommen till en vecka med särskilt fokus på hållbarhet

Hållbarhet är en viktig del av alla Skellefteå kommuns verksamheter året om. Mellan den 16 och 23 september kan den som vill lära sig lite extra om olika perspektiv på hållbarhet besöka någon av aktiviteterna under Hållbarhetsveckan.

Hållbarhetsveckan inleds med en hållbarhetsdag på Kulturparken på Tuvan lördag den 16 september klockan 11.00-16.00, arrangerad av Urkraft i samarbete med Skellefteå kommun, Skellefteå museum och Coompanion. Inspireras av lokala aktörer som på olika sätt jobbar med hållbarhet ur socialt, miljömässigt och ekonomiskt perspektiv.

Och passa på att ta dig till Kulturparken på ett hållbart sätt med cykel och gör vår digitala tipsrunda, med chans att vinna hållbara priser som till exempel en uppblåsbar cykelhjälm. Mer går att läsa i programmet som länkas nedan.

Bland veckans aktiviteter finns också en cykelutflykt på Vitberget torsdag den 21 september klockan 18.00. Den är ett samarbete mellan Skellefteå kommun, Friluftsfrämjandet Skellefteå och Skellefteå AIK CK.

– Syftet är att visa upp allt som finns att göra i cykelväg, men också vad vi behöver tänka på när vi cyklar i naturen för att inte störa och förstöra. Besökarna får först lära sig om Vitbergets naturvärden, ekosystem och biologiska mångfald. Sedan kan de välja mellan att följa med på en genomgång i bike park eller på Vitbergets äventyrliga stigar, säger Jenny Sundkvist, energi- och klimatrådgivare vid Skellefteå kommun.

  Under veckan arrangeras också föreläsningar om solceller, byggnadsvård, energispartips och hur du får en trädgård rik på pollinatörer. Det hålls även en workshop om en “inre omställning”.

  Veckan avslutas med en föreläsning om hållbart mode av hållbarhetsprofilen Sara Olsson som driver Instagram-kontot Hållbara Sara, lördag den 23 september 12.15-13.00 i Kulturtrappan i Sara kulturhus.

  – Vår konsumtion av billiga kläder, så kallad "fast fashion", leder till vattenföroreningar och dumpning av textilavfall samt exploatering av arbetskraft i låglöneländer. Föreläsningen syftar till att öka kunskapen om problemen med modeindustrin och hur alla med sin konsumentmakt kan vara med och förändra den, säger Malin Nyström, energi- och klimatrådgivare vid Skellefteå kommun.

   Hållbarhetsveckan är ett återkommande arrangemang i Västerbotten vecka 38 varje år. Läs hela programmet här: Hållbarhetsveckan.

   För mer information, kontakta:
   Jenny Sundkvist, energi- och klimatrådgivare: 070-273 6951
   Malin Nyström, energi- och klimatrådgivare: 070-202 8786

   Ämnen

   Regioner

   Kontakter

   Agnetha Boström

   Agnetha Boström

   Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
   Emilie Sjölund

   Emilie Sjölund

   Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

   Skellefteå kommun

   Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

   Skellefteå kommun
   Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
   931 85 Skellefteå
   Sweden