Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

VA-taxan och avfallstaxan föreslås höjas nästa år

Från och med årsskiftet föreslås VA-taxan och avfallstaxan i Skellefteå kommun höjas. Samhällsbyggnadsnämnden skickade idag ärenden vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

För hämtning av avfall föreslås en ökning med ungefär 60 kronor i månaden för ett hushåll. När det gäller vatten och avlopp föreslås en ökning med 170 kronor i månaden för en normalvilla och med 140 kronor i månaden för en lägenhet. Med en normalvilla menas bland annat en förbrukning på cirka 150 kubikmeter vatten per år.

– Jag har stor respekt för att höjningen av de två taxorna påverkar Skellefteås invånare och verksamheter. VA-taxan har vi kunnat hålla ner i flera år, men nu behöver vi öka intäkterna för VA-verksamheten för att klara dagens och framtidens utmaningar, vilket till stor del handlar om investeringar i underhåll och förnyelse. För varje år vi inte satsar på att underhålla våra anläggningar och byta ut ledningar innebär det att underhållsbehovet skjuts fram och blir ännu större, säger Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

De kommunala vatten- och avloppsanläggningarna är till exempel i stort behov av att underhållas och bytas ut.

– Det gäller både ledningar under jord och anläggningar ovan jord. Till det kommer också högre tillsynskrav på allt från dricksvattenproduktion till avloppsrening, säger Stefan Johansson, avdelningschef för Vatten och avfall vid Skellefteå kommun.

    Även på avfallssidan finns det stora behov.

    – De kommunala avfallsanläggningarna, biogasanläggningen och yttre återvinningscentraler är alla i behov av underhåll och förnyelse. Vi får också allt högre krav på hantering och sortering av avfall, säger Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef för Avfall vid Skellefteå kommun.

      Fakta: Fler förslag på förändringar

      Avgiften för bygg och rivningsavfall osorterat föreslås tas bort och att avgiften i stället följer avfallsförordningens krav på sortering av byggavfall.

      Verksamheternas farliga avfall hänvisas till professionella företag på marknaden som har kemister som kan sortera det farliga avfallet korrekt. I förslaget föreslås därför att taxan för farligt avfall tas bort.

      Det är viktigt att materialslagen är rena för att producenterna ska kunna återvinna materialen och då måste sorteringen fungera full ut när kärlen ska tömmas. Avgifter för felsortering föreslås därför utvidgas.

      Anläggningsavgifterna (anslutningsavgifterna) har en för låg nivå i förhållande till de anläggningskostnader som nya anslutningar innebär. Anläggningsavgifterna föreslås därför justeras. Det innebär för en normalvilla att anläggningsavgiften (anslutningsavgiften) höjs från nuvarande 141 638 kronor till 179 925 kronor.

      För mer information, kontakta:
      Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden: 073-076 41 57
      Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef Avfall: 070-601 55 80
      Stefan Johansson, avdelningschef Vatten & avfall: 070 – 224 15 84

        Ämnen

        Kategorier

        Regioner


        Skellefteå kommun

        Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

        Kontakter

        Agnetha Boström

        Agnetha Boström

        Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
        Emilie Sjölund

        Emilie Sjölund

        Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

        Skellefteå kommun

        Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

        Skellefteå kommun

        Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
        931 85 Skellefteå
        Sweden