Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Utveckling av Skellefteås stadskärna i gemensam satsning mellan kommunen och fastighetsägare

Skellefteå kommun föreslås av kommunstyrelsens arbetsutskott bevilja ett bidrag på totalt 1 miljon kronor för åren 2025–2026 till utvecklingsinsatser för en attraktivare stadskärna i Skellefteå. Det är en satsning på fortsatt samverkan mellan kommunen, fastighetsägare, näringsliv och ideell sektor. Bidraget föreslås beviljas under förutsättning att fastighetsägarna lämnar motsvarande bidrag.

- Vi vill skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar utveckling av vår stadskärna. Det är en pusselbit i vår samhällsomvandling och våra mål för befolkningstillväxten. Det är också en stark fördel att satsningen sker i en bred samverkan med olika samhällsaktörer. Det finns också ett beslutat mål om att försöka bli Årets Stadskärna 2026 i samband med Society Expo 2026, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå.

    Samverkanssatsningen är en fortsättning på den BID-process som pågått under 18 månader och avslutades i juni. BID står för Business Improvement District och är en modell för utveckling av svenska stadskärnor.

    - Vi vill fortsätta arbeta tillsammans för att skapa en attraktivare, tryggare och mer inkluderande stadskärna året runt, för både besökare och invånare, säger Maria Broman, VD för Visit Skellefteå.

    Arbetet med att utveckla Skellefteås centrum har pågått under lång tid. Ett tydligt fokus, och en tydlig strategi har varit att behålla en stark centrumhandel, och att utveckla en tilltalande miljö. Under våren 2024 bildade ett fastighetsägarnätverk inom ramen för BID och behovet av resurser för olika trivselsatsningar identifierades både av fastighetsägarna och i olika arbetsgrupper. Diös Fastigheter, Nordvestor Fastigheter, Mannbergs Fastigheter och Nornan Invest utmanade kommunen för att tillsammans skapa den så kallade ”samverkansmiljonen”. De hoppas få med fler fastighetsägare och att satsningen både ska stärka befintliga aktörer och locka nya att etablera sig.

    - Fastighetsägarna i stadskärnan planerar att satsa 500 000 kronor per år under 2025 och 2026 under förutsättning att kommunen beviljar sin del av satsningen. Det är viktigt med en stadskärna där människor trivs och samlas, säger Viktor Nordlund från Fastighetsägarnätverket och förvaltare på Nordvestor Fastigheter.

    För mer information, kontakta:
    Evelina Fahlesson (S), kommunalråd, 070 523 09 94
    Maria Broman, vd för Visit Skellefteå, 070 726 02 04
    Viktor Nordlund,förvaltare på Nordvestor Fastigheter, 070 555 91 52

    Fakta

    Utmärkelsen Årets stadskärna har delats ut sedan 1995 till den svenska stad som under de närmaste föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av stadens eller ortens centrum genom samarbete mellan offentliga och privata aktörer.

        Relaterade länkar

        Ämnen

        Kategorier

        Regioner


        Skellefteå kommun

        Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

        Kontakter

        Agnetha Boström

        Agnetha Boström

        Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
        Emilie Sjölund

        Emilie Sjölund

        Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

        Skellefteå kommun

        Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

        Skellefteå kommun

        Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
        931 85 Skellefteå
        Sweden