Gå direkt till innehåll
Utreder möjlighet till äldreomsorg på finska

Pressmeddelande -

Utreder möjlighet till äldreomsorg på finska

Äldreomsorgen i Skellefteå kommun utreder möjligheten att erbjuda stöd och omsorg med finskspråkig personal.

Sedan den 1 februari 2018 ingår Skellefteå kommun i förvaltningsområdet för finska. Det innebär att finsk kultur och finska språket har ett förstärkt skydd i Skellefteå kommun enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.
 
Som en viktig del i arbetet med att stärka den finska minoritetens möjligheter att använda finska i Skellefteå kommun har äldreomsorgen utrett förutsättningarna att erbjuda vård och omsorg med finskspråkig personal.

Finskspråkig personal vid flera boenden
Utredningen visar bland annat att det finns finsktalande personal vid ett flertal särskilda boenden och vissa hemtjänstområden i Skellefteå kommun. Utredningen visar också att det är viktigt att ta hänsyn till tillgången på finskspråkig personal och hur många invånare som önskar vård och omsorg på finska vid framtida beslut.

I går, onsdagen den 20 juni, godkände socialnämnden utredningen. Nämnden gav socialkontoret i uppdrag att tillsammans med kommunens samordnare för finska fortsätta planera och utforma sin verksamhet för att kunna tillgodose de behov som kan uppstå av stöd och omsorg på finska.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden