Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tusen systrar får demokratipriset 2019

Tusen Systrar får Skellefteå kommuns demokratipris 2019. Det har kommunstyrelsen beslutat.

Med demokratipriset vill Skellefteå kommun uppmuntra samhällsengagemang och demokratiutveckling. För att bli aktuell för demokratipriset ska personen, gruppen eller motsvarande ha gjort utmärkande och föredömliga insatser för att främja utvecklingen av demokratin i det geografiska området Skellefteå kommun.

Kommunstyrelsen ansvarar för demokratipriset och fungerar även som jury. Priset delas ut på nationaldagen den 6 juni. Prissumman är 15 000 kronor.

Kommunstyrelsen har utsett Tusen Systrar som vinnare av 2019 års demokratipris.
I den utförliga nomineringen står det.

Föreningen Tusen Systrars verksamhet är en frivillig fortsättning på ett projekt som tidigare finansierats av EFS och Skellefteå kommun. Behovet av en mötesplats för nyanlända kvinnor är stort. De har flytt från krig och otrygghet i sitt hemland och söker trygghet i Skellefteå. Tusen systrar fokuserar till stor del på språkinlärning, både för dem som saknar uppehållstillstånd och inte får delta i SFI som för de som går SFI och behöver hjälp med läxor. Föreningen bedriver olika typer av språkutvecklande aktiviteter där kvinnor med olika kulturella bakgrunder möts i matlagning, sång, berättande och fysisk träning.

Kommunstyrelsen ser att Tusen Systrar uppfyller de kriterier som finns för demokratipriset; delaktighet, frihet, jämlikhet, påverkan, individens okränkbarhet och solidaritet är viktiga kriterier. Därför går 2019 års pris till Tusen Systrar.

För mer information kontakta:
Tomas Marklund, ordförande demokratiberedningen 072-200 28 83
tomas.marklund@skelleftea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden