Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Torget i centrum ska formellt få sitt namn - nu samlar kommunen in namnförslag från invånarna

Nu ska ett formellt namn för Torget i Centrala stan tas fram med hjälp av kommunens invånare.

-Vi vill att våra invånare ska kunna vara med och påverka, det är just därför som vi väljer att ta emot namnförslag från allmänheten, säger Terese Nordin, sammankallande i namnberedningen, Skellefteå kommun, och fortsätter:

- Vi har redan fått in många förslag som Guldtorget, Möjligheternas torg, Svartgula torget, Rentorget, Snögubben, Torg-Ny-torget och Saratorget. Men vi ser fram emot fler förslag.

Alla som vill kan lämna förslag fram till den 28 februari via mejl eller telefon kommunens kundtjänst eller via ett formulär på kommunens hemsida. Alla förslag som lämnats in kommer sen namnberedningen gå igenom innan det går vidare till antagande i nämnden under våren.

Torget i centrum heter formellt sett idag bara Torget, men har sedan slutet av 80-talet kallats Möjligheternas torg. Fullmäktige beslutade redan 2016 att en process med namngivning av Torget ska påbörjas när Sara kulturhus invigts.

-Det är inte säkert att det blir ett nytt namn, men det blir iallafall ett riktigt beslut, så att torget formellt har ett antaget namn, säger Enar Nordvik, namnberedningen, Skellefteå kommun.

Namnet måste uppfylla några krav

Namngivning regleras av FN:s namnorgan, kulturmiljölagen samt lokala beslut om god ortnamnssed och ska uppfylla följande:

  • Namnet ska vara unikt och lätt att uttala och stava
  • Namnet ska inte väcka anstöt
  • Vedertagna namn ändras inte utan starka skäl
  • Namn stavas, oftast, enligt vedertagna regler
  • Namnsättning med personnamn bör ske vid nyanläggning och inte efter nu levande personer

FAKTA NAMNBEREDNINGEN:
Enligt kommunens riktlinjer för namnsättning är det bygg- och miljönämnden som efter namnberedning beslutar om namn på bland annat torg, vilket också i detta fall bekräftats av kommunstyrelsen 2021.

Namnberedningen består av tjänstepersoner från kommunala lantmäteriet, fysisk planering samt kultur och fritid med hjälp från Lokalhistoriskt institut (Lokis), Skellefteå museum.

Mer information: www.skelleftea.se/döptorget

Kontakt:
Enar Nordvik, namnberedningen, Skellefteå kommun
enar.nordvik@skelleftea.se
070-673 17 71

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden