Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Teknik hjälper äldre att tryggt bo kvar hemma

Det är viktigt att känna sig trygg i sitt hem och en del i det är att hålla kontakt med närstående och andra personer. Tillsammans med en grupp äldre vill socialkontoret, i samarbete med Umeå universitet och partners i fem europeiska länder, utveckla och pröva hur man kan stötta de äldre att kunna bo kvar hemma med hjälp av ny teknik. Teknikstödet ska bl a underlätta sociala relationer och aktiviteter.

15 personer som är äldre än 70 år ska få möjlighet att utveckla och pröva teknikstöd i sitt eget hem. Under maj eller juni ska 15 personer väljas från hela kommunen. Av dessa 15 har några personer insatser inom äldreomsorgen men de flesta har inget stöd idag. Utvecklingen sker bl a genom intervjuer med personerna i deras egna hem. Intervjuerna kommer att beröra vad personen själv tycker är viktigt, hur man håller kontakt med nära och kära och vad man själv vill göra. Teknikstödet utvecklas under projektets gång och kan kanske vara mobiltelefon, webbkamera och liknande.

- Det här projektet är positivt och spännande eftersom det både berör folkhälsan genom den sociala tryggheten och tillväxten i kommunen genom nya produktuppslag, säger Bert Öhlund, kommunstyrelsens ordförande. Vi är dessutom den enda kommunen i Sverige som deltar i projektet.

Institutionen för informatik vid Umeå universitet kommer att bedriva forskning inom projektet som pågår i tre år.

- Vi kommer att studera samspelet mellan människa och teknik för att lära de äldre att utnyttja teknikens möjligheter och förstå begränsningarna som finns, säger Eva Lindh Waterworth, docent vid institutionen för informatik. Vidare är det viktigt att utforma tekniken efter människans behov och att tekniken anpassas till den specifika människan samt att den är känslig för människans behov, inte tvärtom.

Projektet är europeiskt och bedrivs bl a tillsammans med kommuner i Spanien och Grekland och tekniska institut i Europa. Det finansieras genom AAL (Ambient Assisted Living) som finansieras med medel från EU och från Vinnova för de svenska partnerna.

För mer information, kontakta

Eva Lindh Waterworth, docent vid Umeå universitet och styrgruppsmedlem i projektet, 090-786 67 71 eller 070-551 54 07

Louise Lundholm, kvalitetssamordnare socialkontoret och styrgruppsmedlem i projektet, 0730-60 41 33

Gabriella Hahr, informatör socialkontoret, 070-322 07 15

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden