Gå direkt till innehåll
Stort intresse från kommuner och regioner för Agenda 2030

Pressmeddelande -

Stort intresse från kommuner och regioner för Agenda 2030

Skellefteå kommun är en av de 90 kommuner och regioner som har antagits i Svenska FN-förbundets och SKL:s gemensamma projekt Glokala Sverige. Projektet handlar om att arbeta med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling i kommuner och regioner i hela Sverige.

Projektet Glokala Sverige – Agenda 2030 i kommuner, landsting och regioner har antagit 90 nya kommuner och regioner som erbjuds att vara med i projektet under 2019. Skellefteå kommun är en av dem.

– Vi är övertygade om att Skellefteå har något att erbjuda världen och genom våra ansträngningar bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen. Vi har en vision för Skellefteå år 2030 och tillsammans ska vi kunna göra Skellefteå till en ännu mer livskraftig och hållbar plats. Vi har ett hållbarhetsprogram i Skellefteå kommun och såg det nationella projektet som en bra utveckling för kommunen, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef.

Tillsammans med de första pilotdeltagarna är nu 15 av landets 21 regioner och 82 av landets 290 kommuner antagna i projektet.

– Det är väldigt glädjande att så många har ansökt om att vara med i Glokala Sverige. Vi ser att många kommuner ligger i startgroparna med Agenda 2030-arbetet, medan andra har kommit längre, och vi har därför beslutat att ta in så många som möjligt redan i år, säger Petra Hallebrant, generalsekreterare på Svenska FN-förbundet.

Projektdeltagarna kommer att få ta del av utbildningsinsatser lokalt, med föreläsningar, diskussioner och workshops. De erbjuds också webbutbildning, nyhetsbrev, filmer och annat arbetsmaterial. Dessutom planeras en nationell konferens inom ramen för projektet för att bidra till gemensamt lärande och ökat engagemang.

– Tack vare att det är så många och olika typer av kommuner och regioner som deltar hoppas vi att projektet ska skapa breda erfarenheter som kan underlätta för fler att arbeta med Agenda 2030, säger Vesna Jovic, vd på SKL.

Glokala Sverige är ett treårigt utbildnings- och kommunikationsprojekt som drivs av Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, med stöd av Sida.

Mer om projektet
www.fn.se/glokalasverige där finns också en förteckning över samtliga antagna kommuner och regioner. För frågor som rör projektet kontakta Svenska FN-förbundet.

Kontaktpersoner:
Skellefteå kommun: Krister Gustafsson, chefscontroller och hållbarhetsansvarig, tel 070-284 42 54
Svenska FN-förbundet: Pekka Johansson, pressekreterare, tel 073-374 62 84
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL: Kerstin Blom-Bokliden, miljöexpert, tel 070-606 41 93

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden