Gå direkt till innehåll
Största befolkningsökningen i Skellefteå på 25 år

Pressmeddelande -

Största befolkningsökningen i Skellefteå på 25 år

SCB:s befolkningsstatistik för 2017 visar att Skellefteå kommun det senaste året totalt sett ökat sin befolkning med 457 invånare. Senaste gången Skellefteå kunde se en liknande ökning var åren 1989-1991.

Både inrikes inflyttning och födelsenettot är högre än det varit på hela 2000-talet. Den totala ökningen i Skellefteå med 457 personer utgörs även i år till största del av utrikes inflyttning, men under 2017 har inrikes inflyttning ökat snabbare än invandringen.

Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå, ser att utvecklingen går i linje med hur Skellefteå utvecklas:

– Jag är glad men inte förvånad. Skellefteå expanderar och utvecklas. Efterfrågan på bostäder och tomter är stor. Vi har en ökande efterfrågan på handel, restauranger och service. Det byggs mer i Skellefteå nu än det gjorts på 25 år. Starka lokalt ägda företag tillsammans med kommunala bolag gör stora satsningar och trycket från investerare är högt.

Han fortsätter:

– Att vi har en positiv befolkningsutveckling innebär ett större kundunderlag och ökade krav från både invånare och näringsliv. För att hålla den positiva trenden levande är det viktigt att vi ligger i framkant och ser vilka behov som finns och kommer, samtidigt som vi hanterar utvecklingstakten förnuftigt och inte förhastar oss.

– Födsel- och dödstal är svåra att påverka, medan vi faktiskt kan och ska försöka påverka hur många som väljer att flytta hit och stanna kvar i kommunen. Vi ser att företag vill etablera sig här och vi behöver sätta stort fokus på kompetensförsörjning, både genom utbildning och inflyttning. Det behövs också för att säkra framtida behov inom skola, vård och omsorg, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.

Lorents Burman sammanfattar:

– Förra året sa jag att befolkningsökningen behöver bli betydligt större per år framöver, och nu ser vi att det håller på att hända. Vi bygger skolor och satsar kraftigt på att tillgodose bostadsbrist i Skellefteås centrala delar, vi samordnar och flyttar på kommunala verksamheter för att effektivisera och skapa attraktiva etableringsmöjligheter för näringslivet.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden