Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Snart inleds vaccinationen mot covid-19 i Skellefteå

Vård- och omsorgsboendena Tor och Brogården är först ut när vaccinationen mot covid-19 nästa vecka inleds i Skellefteå kommun.

De första vaccinationerna sker på Tor torsdag den 7 januari och dagen efter är det Brogårdens tur.

- Detta är så efterlängtat och nu är vi snart i gång. Vi har länge sett fram emot att kunna inleda vaccinationen av våra äldre och sköra och av personalen, för att kunna bedriva en säker vård, säger Ejja Häman Aktell, vård- och omsorgschef i Skellefteå kommun.

Den första leveransen till Skellefteå innehåller 300 doser vaccin och sedan fortsätter leveranserna vecka efter vecka. Beslut om vilka boenden som är näst på tur tas av Skellefteå kommun och Region Västerbotten, och de individer som berörs kommer att kontaktas och informeras inför vaccinationstillfället.

I den första prioriteringsgruppen, som fastställts av Folkhälsomyndigheten, finns personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst. Personal som arbetar med sköra personer inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg och vuxna som bor med någon som har hemtjänst tillhör också gruppen som kommer att vaccineras först.

- Just nu vaccinerar vi personer och personal på äldreboenden. När det är klart, kanske i slutet av januari, så kommer det mer information om vad som gäller för personer som har hemtjänst, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten.

Vaccinationen i länet inleddes tidigare i veckan, då boende på två vård- och omsorgsboenden i Umeå fick sin första dos.

- Det gick jättebra. Allt har gått enligt de planer som fanns och vi vaccinerade sammanlagt 200 personer i Umeå de här två dagarna, säger Ronny Lestander och tillägger.

- Nu är det en stor logistisk utmaning att fördela doserna på ett smart och vettigt sätt. Det samordnas och samplaneras med kommunerna, som är en stor aktör i det här.

Målet är att alla personer i Västerbotten över 18 år ska erbjudas vaccin under första halvåret 2021.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden