Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Snart inleds vaccinationen mot covid-19 i Skellefteå

Vård- och omsorgsboendena Tor och Brogården är först ut när vaccinationen mot covid-19 nästa vecka inleds i Skellefteå kommun.

De första vaccinationerna sker på Tor torsdag den 7 januari och dagen efter är det Brogårdens tur.

- Detta är så efterlängtat och nu är vi snart i gång. Vi har länge sett fram emot att kunna inleda vaccinationen av våra äldre och sköra och av personalen, för att kunna bedriva en säker vård, säger Ejja Häman Aktell, vård- och omsorgschef i Skellefteå kommun.

Den första leveransen till Skellefteå innehåller 300 doser vaccin och sedan fortsätter leveranserna vecka efter vecka. Beslut om vilka boenden som är näst på tur tas av Skellefteå kommun och Region Västerbotten, och de individer som berörs kommer att kontaktas och informeras inför vaccinationstillfället.

I den första prioriteringsgruppen, som fastställts av Folkhälsomyndigheten, finns personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst. Personal som arbetar med sköra personer inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg och vuxna som bor med någon som har hemtjänst tillhör också gruppen som kommer att vaccineras först.

- Just nu vaccinerar vi personer och personal på äldreboenden. När det är klart, kanske i slutet av januari, så kommer det mer information om vad som gäller för personer som har hemtjänst, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten.

Vaccinationen i länet inleddes tidigare i veckan, då boende på två vård- och omsorgsboenden i Umeå fick sin första dos.

- Det gick jättebra. Allt har gått enligt de planer som fanns och vi vaccinerade sammanlagt 200 personer i Umeå de här två dagarna, säger Ronny Lestander och tillägger.

- Nu är det en stor logistisk utmaning att fördela doserna på ett smart och vettigt sätt. Det samordnas och samplaneras med kommunerna, som är en stor aktör i det här.

Målet är att alla personer i Västerbotten över 18 år ska erbjudas vaccin under första halvåret 2021.

Ämnen

Taggar

Regions

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32