Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Snart går det låna konst på Stadsbiblioteket


Den 14 december börjar Skellefteå konsthall ett test med utlån av tio grafiska blad från 60-tal och framåt med olika tekniker och motiv. Konstverken kommer att vara sökbara via bibliotekskatalogen och hämtas på Stadsbiblioteket på Sara Kulturhus.

Skellefteå konsthall har en ambition att vårda och visa Skellefteå kommuns konstsamling. Tanken är också att väcka intresse för samtidskonst och upprätthålla tid för reflektion kring vad konst kan vara – då den är en del av vårt kulturarv och historia. Som en del i detta kommer tio grafiska blad att finnas tillgängliga för utlåning på Stadsbiblioteket. Konstverken kommer att gå reservera precis som annan media på biblioteket och man kan låna dem i två månader.

Det nya Artoteket

På 1970-talet försåg Konstfrämjandet ett femtiotal bibliotek runt om i Sverige med fyrtio grafiska blad till utlån. Tanken var att alla oavsett bakgrund skulle få tillgång till ett kvalitativt kulturutbud med syftet att konstverk skulle kunna finnas till utlån och växla mellan låntagare precis som en lånebok. Artotek 73, som projektet kallades, visade motiv från ett modernt Sverige med nya ideologier och dess historia som industriernas rötter och arbetarnas vardag.

De tio grafiska bladen som lånas ut från konsthallen är från Skellefteå kommuns konstsamling och visar en spännvidd från 1960-talet fram till idag med skiftning i teknik och stil.

Den 14 december klockan 14.00 är det invigning för det nya Artoteket i Västerbottensrummet på Sara Kulturhus.

För mer information, kontakta:

Anna-Karin Larsson, Skellefteå konsthall, 070–5840523, anna-karin.larsson@skelleftea.se

Foto: Från konstarkivet

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden