Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skulpturerna Vila och Famna kan komma att placeras vid Sara Kulturhus

De klättervänliga Vila och Famna har visats på Sara Kulturhus i samband med en utställning av Stina Wirsén och Klara Wirsén Suchowiak. Kulturnämnden ska senare i veckan diskutera om skulpturerna ska köpas in och Samhällsbyggnadsnämnden har idag beslutat att de kan få stå vid Sara Kulturhus.

De stora och färggranna konstverken Vila och Famna var populära då de visades på Sara Kulturhus, kanske främst för att det var fritt fram för alla barn att klämma och klättra på de lekfulla figurerna. Om de köps in är planen att de kan stå på den södra delen av Trädgårdsgatan, det vill säga en gågata vid Sara Kulturhus.

– Barnen är en viktig målgrupp när det gäller gatuprojektet kring Sara Kulturhus. Att ställa ut konstverk kan leda till att både barn och vuxna vill nyttja och vistas på platsen en längre tid, säger gatuombyggnationens projektledare Johanna Granlund.

Ambitionen för platsen har varit att skapa en yta som kopplar ihop ute med inne, som stärker kopplingen till biblioteket och bjuder in barnen till området.

– Det är bra att det finns en upplåten plats att ställa ut konstverk vid Sara Kulturhus. Vi ser fram emot att ta beslut på onsdag om just de här skulpturerna, säger Daniel Sjögren, ordförande i kulturnämnden.

Vila och Famna anspelar på figurer som förekommer i Stina Wirséns barnböcker. De är 140–120 centimeter långa och tillverkade i pigmenterat glasfiber med målade detaljer. Om de köps in kommer de att ägas av kulturnämnden och samhällsbyggnad kommer stå för markförberedelser samt eventuella driftkostnader.

Frågan om huruvida skulpturerna ska köpas in tas upp i kulturnämnden på onsdag, den 27 april.

För mer information, kontakta:

Johanna Granlund, gatuombyggnationens projektledare, 073-058 68 39.

Daniel Sjögren, ordförande i kulturnämnden, 076-134 25 75.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden