Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå vinner Access City Award 2023 – får 150 000 euro

Skellefteå är Europas mest tillgängliga stad. Det stod klart när Access City Award 2023 delades ut i Bryssel på fredagen. ”Det känns otroligt stort och är ett fint bevis på de insatser som många i Skellefteå gjort under lång tid”, säger Elin Brännström, delaktighetssamordnare på Skellefteå kommun.

Access City Award är EU:s årliga tillgänglighetspris. Det delas ut till europeiska städer med mer än 50 000 invånare som aktivt och på olika sätt arbetar för att genomföra tillgänglighetsåtgärder för äldre och personer med funktionsnedsättning. I år inkom ansökningar från 43 olika städer och av dessa valdes Skellefteå, Córdoba, Grenoble, Hamburg, Ljubljana och Mérida ut som finalister.

När priset på fredagen delades ut i samband med ”European day of persons with disabilities” stod det klart att Skellefteå vann första pris och tilldelas en vinstsumma på 150 000 euro.

– Det är fantastiskt roligt att prisas i det här sammanhanget och jag skulle säga att det finns flera framgångsfaktorer. Det är bland annat den kommunövergripande strategin ”Ett Skellefteå för alla”, att det finns en bred politisk enighet samt kommunens samverkan med funktionsrättsföreningarna och Rådet för förebyggande av funktionshinder (RÅFF), säger Elin Brännström.

Vad prispengarna ska användas till är inte klart. Det är inte heller arbetet med tillgänglighet och inkludering, som hela tiden pågår.

– För oss i Skellefteå kommer det här priset hålla oss motiverade att fortsätta på inslagen väg, att försöka integrera tillgänglighetsperspektivet i alla pågående aktiviteter och projekt i kommunen. Att utgå ifrån universell utformning och bygga ett Skellefteå för alla gynnar inte bara personer med olika typer av funktionsnedsättningar – det gynnar alla medborgare, säger Elin Brännström.

Córdoba och Ljubljana vann andra respektive tredje pris i Access City Award 2023.

Fotot: Magnus Nilsson, (S), ledamot i socialnämnden, Elin Brännström, delaktighetssamordnare, och Carina Norman, verksamhetsutvecklare, efter prisutdelningen i Bryssel.

För mer information, kontakta:
Magnus Nilsson, (S), socialnämnden: 070-6918521
Elin Brännström, delaktighetssamordnare, Skellefteå kommun: 070-540 28 28

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden